Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız TBMM'ye sunulan kanunda üreticilere sondaj kuyusu başına 200 ton su verileceğini belirtti.
Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız, 6111 sayılı kanuna göre yer altı suları, sondaj kuyularına sayaç takılacağını hatırlatarak, "25 Şubat 2011 tarihinde yasalaştı. Tabi yasalaşmada iki yıllık bir geçiş süre verildi. Fakat bu iki yıllık süre içinde özellikle köylerde yaşayan insanlara bu kanunun mahiyeti nedir, bununla ilgili gerekli çalışmalar yapılmadı. Son bir ay kala, DSI Genel Müdürlüğü'nden yazılar gönderildi. Burada şunu çok iyi analiz etmek gerekiyor. Bu sayaçlar takılacak, biz karşı değiliz, bunun bir alt yapısı olması lazım. Bize verilen bilgiler ve duyurularda dekar başına 200 ton su verilecek. Çiftçi ikinci ürün yapma durumunda dekar başına 200 ton su yetecek mi? Bu 200 ton üzerinde su kullanımı olması halinde ayrı bir fiyat uygulaması yapılacak mı?" dedi.
Sondaj kuyularına sayaç takılmasıyla yer altı sularının parayla satılabileceğini dile getiren Yıldız: "TBMM'ye birkaç gün içinde gelecek, yasanın bitme süresi de 25 Şubat 2013, bu tarihten önce gerek alt yapı çalışmaları olsun, gerekse kuyu sahiplerinin bilgilendirilmesi olsun yapılması lazım. Yasada daha önceden izinle açılmış olsa dahi sayaç takmayan kuyuların mühürleneceği de ifade ediliyor. Biz Burdur olarak ülkemizde su olamadan tarım yapma şansımız yok. Suyu tasarruflu olarak kullanmak herkesin görevi ama alt yapı hazırlanması sivil toplum örgütlerinin de görüşü alınırsa bana göre son derece başarılı olur. 200 ton su verilecek ama bana göre sayaç takılmasının amacı da yer altı sularının parayla satılması gündeme gelebilir. Yasa çıkmadan, tam uygulama esasları belli olmadan konuşmak yanlış olur. Bunu zamanla göreceğiz" şeklinde konuştu.
(HG-SK-Y)

07.02.2013 17:00:52 TSI

Editör: Wan Haber