Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkan Vekili Faruk Biner, yapılan çağrının yerini bulması gerektiğine vurgu yaptı.

Böylesi hassas bir dönemde Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapılan çağrıyı son derece önemli ve yerinde bulduklarını ifade eden Faruk Biner, “Tabi ki bu çalışmaların sürdürülebilir olması ve çağrının yerini bulması için yatırım kaynaklarının çok doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve bölgelerin ihtiyaçlarına göre yatırımların yapılması gerekmektedir. Bizler bu çağrıyı çok önemsiyoruz. Bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması ülkemizin geleceği açısından da çok önemlidir. Ülke olarak yaşadığımız bu özel sorunlarımızı atlattıktan sonra bölgeler arası gelişmişlik farkı sorunu ile karşı karşıya kalmamak adına bu çağrı değerlendirilmelidir. İl olarak konuya bakıldığında bölgenin en büyük kentlerinden biri olan Van, elbette ki Sayın Başbakan’ın bu anlamdaki yatırım çağrısını en çok önemseyen ve destekleyecek olan kent konumundadır” dedi.

4-551.jpg

“Sermaye her zaman güvenli bir liman ister”

Yapılan çağrının bölgede sevinç ve heyecanla karşılık bulduğunu aktaran Biner, “Bu çağrının yatırımcılarımızda karşılık bulması hem ülkemizin hem de bölgemizin geleceği açısından son derece olumlu neticeler doğuracaktır. Tabi şu hususu da unutmamak gerekir sermaye her zaman güvenli bir liman ister. Özellikle bölgede yaşanan çatışma sürecinin sonlandırılması durumunda yatırım anlamında bakir olan bölgemizde çok daha faydalı çalışmalar yapılabileceği kanısındayım” diye konuştu.

3-753.jpg

“Çağrıyı önemsiyor ve heyecan duyuyoruz”

VANTB Başkanı Enver Memduhoğlu ise, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini kınayarak, bu zor günlerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu. Memduhoğlu, “Sayın Başbakanımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde yapmış olduğu çağrıyı önemsiyor ve heyecan duyuyoruz. Bilindiği gibi 40 yıla yakın süre gelen çatışma ortamından dolayı bölgemizde yatırımların devamlılığı söz konusu olmamıştır. Bu nedenle bölgemizde yapılan yatırımların Türkiye’nin diğer bölgelerine nazaran yatırım koşullarının riski bir kat daha fazladır. Sermeyenin nazlı ve ürkek bir yapıya sahip olması münasebetiyle yatırımcılara güven verilmesi elzemdir” dedi.

Bu bölgede her şeyden önce yatırımcılara güven ve huzur ortamının sağlanması gerektiğine işaret eden Memduhoğlu, “Bölgede yatırımların iyileştirilmesi ekonomide daha iyi neticeler alınmasına neden olacaktır. Bu anlamda devletimizin bölgeye taşıyacağı yatırımların alt yapısıyla destekliyor olması, yeni fon kaynaklarının açılması ve bankaların esnek koşullarla kredi talebinin oluşturması, istihdam oluşturulacak maliyetlerin devletler anlamında teşviklerle güçlendirilmesi son derece önemli adımlardır. Yapılacak olan yatırımın gelecekteki süreçte de devlet gözetiminde desteklenerek büyütülebilir olanaklar sağlanmalıdır. Bölgemiz yatırıma aç ve bakir bir bölge konumundadır. Bu ve buna benzer desteklerin tüm alanlarda olması talebinde de buluyor, bölgenin hassasiyetlerinin de göz önüne alınması gerektiğinin unutulmaması gerektiğini hatırlatmak isteriz” diye konuştu. İHA

Editör: Wan Haber