Mersin'in merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, 1/ 5 binlik nazım imar planlarının gecikmesi nedeniyle vaatlerini yerine getiremediğini belirterek, planların Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gelmesi noktasında sabırsız bir bekleyiş içinde olduklarını söyledi.
Mezitli Belediye Başkanı Yıldırım, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez ilçelerin 1/5 binlik nazım imar planlarının gecikmesine sitem etti. Mezitli halkına 5 yıllık sürede yapabileceklerini seçim vaatleri içerisinde sıraladığını anımsatan Yıldırım, ama göreve geldikten sonra halka vadettiği hizmetlerin çok büyük bir bölümünün 5 binlik nazım imar planının yapılmasına bağlı olduğunu gördüğünü kaydetti. Planların uzun çalışmaların sonucunda ilçe ilçe Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gelerek onaylanması ve 1/1000'lik uygulama planlarının da ilçeler tarafından yapılması gerektiğini dile getiren Yıldırım, "Ama Büyükşehir Meclisi'nin aldığı bir kararla 4 merkez ilçenin 5 binlik planlarının birlikte hazırlanıp meclise getirilerek onaylanması gündeme geldi ve Büyükşehir Meclisimiz bu doğrultuda irade belirledi. Yapmak istediğimiz projelerimiz bu planlara bağlı olduğu için ne yazık ki kaldı. Örneğin bizim ilk gerçekleştirmek istediğimiz hizmetlerden biri, kentin kimliğini oluşturan, adeta atardamarı olarak nitelendirdiğimiz bir kent meydanıydı. Bu kent meydanının etrafında yeni hizmet binamız, çok amaçlı bir kültür merkezinin oluşması ve donatı alanlarıyla bu çevrenin güzelleştirilmesi söz konusuydu. Bu kent meydanının oluşabilmesi için 5 binlik planın yapılması zorunluluğunu gördük. Şehrimize çok önemli bir kazanım elde edeceğimizi düşündüğümüz bir projemizdi ama 5 binlikler yapılmadığı için bu öylece kaldı. Ayrıca, kentin içinde kalan sanayi sitesinin de uygun bir yere taşınması lazımdı. Biz bunların işaretlemesini 5 binlikler üzerinde yaptık ama Büyükşehir Meclisinden onay görmediği için henüz bunları hayata geçirmemiz mümkün olmuyor" dedi.
"BÜYÜKŞEHİRİN SÖZLEŞME YAPTIĞI GRUBUN ÇALIŞMASI AKSADI"
İlçenin 5 binlik imar planı onaylanmadığı için sadece rutin belediyecilik hizmetlerini yapmakla yetindiklerini kaydeden Yıldırım, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 4 ilçenin 5 binlik planlarının birlikte hazırlanarak meclise gelmesi kararını verdikten sonra sözleşme yapılan grubun çalışmasının aksadığını, hatta olduğu yerde kaldığını vurguladı. İlçe belediye başkanları olarak bunu dillendirme zorunluluğu hissettiklerini aktaran Yıldırım, "Belediye başkanı arkadaşlarımla 5 binlik planların ayrı ayrı da olsa artık yapılması gerektiğini ya da hep beraber yapılacaksa biran önce buna sürat verilmesini istedik. Artık, 2012'nin son 2-3 ayından bu yana ciddi bir çalışma yapılıyor. Hala da çalışmalar devam ediyor. Yenişehir ilçesininki zaten hazırdı, onun üzerinde belli bir revizyon çalışması yapılabilir. Bizimki de üzerinde 1-2 aylık çalışmayla hazır noktaya gelebilecek durumda. Buna paralel olarak Toroslar ve Akdeniz ilçelerimizin de 5 binliklerinde önemli çalışmalar yapıldı. Yani bu konuda samimi bir iradenin oluşmasıyla 4 ilçemizin 5 binlik planlarının yapılmasının süratle gündeme gelebileceğini ve Büyükşehir Meclisimizin onayına sunulabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.
"SABIRSIZ BİR BEKLEYİŞ İÇİNDEYİZ"
Başkan Yıldırım, 5 binlik planlarla ilgili sabırsız bir bekleyiş içinde olduklarını da belirtti. Aralık ayında, Yenişehir'in hatta olabiliyorsa Mezitli'nin planlarının Şubat meclisine gelmesinin ifade edildiğini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti: "Meclise Yenişehir'inki gelse bizimki gelemese bile biz en azından Mart ayında gelmesini büyük bir sabırsızlıkla bekliyoruz. Zaman zaman bunu Büyükşehir Belediye Başkanımız ve oradaki teknik arkadaşlarımızla da görüşüyoruz. Onlar da süratle bunun meclise gelmesi için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını söylüyorlar. Tabi bunun uygulayıcısı biz olmadığımız için kesin bir tarih verme şansını elde edemiyoruz; o nedenle bekliyoruz ama sabırsız bir bekleyiş bizimki. Biran önce bu 5 binliklerimiz onaylansın. Çünkü 5 binlik planın onaylanmasıyla meselenin tamamen çözüme kavuştuğunu söylemek de olanaksız. 1/1000'lik uygulamayı da ilçe belediyeleri yapacağından onun için de bir süreç gerekiyor. Neresinden bakarsanız bakın bir 5-6 ayınızı daha alacaktır. Yani 2013'ün sonlarında bu işlerin tamamlanmış olması bile her belediye için söylüyorum bir şanstır diye düşünüyorum. Ben bir ara 2014 yerel seçimlerine gidene kadar bu 5 binliklerin gelemeyeceğini varsayıyordum ama şimdi ciddi bir çalışma yürütüldüğünü biliyorum. İnşallah arızasız, aksamasız devam eder, süratle Büyükşehir Meclisine gelebilir. Ne yazık ki, en büyük sıkıntımız bu. Köklü projelerin olabilmesini sağlayabilmek ancak bununla olanaklıdır."
(KYM-Y)

04.02.2013 10:16:19 TSI

Editör: Wan Haber