Cemil Bayazıt, yaptığı açıklamada, okulların açılması ile yollardaki araç trafiğinin önemli derecede arttığını belirterek, sürücüleri kuralara uymaları konusunda uyardı.Yaşanan trafik kazalarına genelde kurallara uymayan sürücülerin sebep olduğunu belirten Bayazıt, "Dikkatsiz ve kurallara uymayan sürücüler ülkemizde önemli derecede işgücü kayıplarına da sebep olmaktadırlar. İstatistiklere göre son 55 yılda meydana gelen trafik kazalarında yaklaşık 420 bin kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin sayısı Amasya, Tokat, Çorum ve Yozgat il merkezlerinde yaşayan insanların sayısına denk gelmektedir." dedi.
 
4 bin 500 kişi kaza anında ölüyor
 
Türkiye'de her yıl 4 bin 500 kişinin kaza anında öldüğünü, yaklaşık 4 bin kişinin de tedavileri esnasında hastanelerde hayatını kaybettiğini ifade eden Bayazıt, "Bu da her yıl 9 bin nüfuslu Gümüşhacıköy gibi bir ilçemizin yok olması anlamına gelmektedir. Yine trafik kazalarında 55 yılda yaklaşık 1 milyon insan yatağa mahkum olarak sakat kalmıştır. Bu yaşanan kazaların tamamını topladığımız zaman neredeyse Orta Karadeniz Bölgesi'nin yok olması anlamına gelmektedir. Geçtiğimiz 2012 yılı içerisinde Amasya'da kaza anı ve sonrasında 60 kişi hayatını kaybetmiş ve 2 bin 4 kişi de yaralanmıştır." diye konuştu.
 
Her yıl 15 milyar dolar heba oluyor
 
Türkiye'de her 30 saniyede bir hasarlı trafik kazası meydana geldiğini, her saat 11 kişinin yaralandığını ve bir kişinin de hayatını kaybettiğini belirten Bayazıt, "Ülkemizde yaşanan bu kazalarda her yıl 15 milyar dolar da heba olmaktadır. Trafik kazalarına harcanan paralarla 300 yataklı bin 85 hastane, 240 öğrenci kapasiteli 17 bin 265 okul, 100 metrekarelik 32 bin konut yapılabilir. Yollarda 30 kilometre hızla giden ama kontrolünü ve sürücülük yeteneklerini kaybetmiş bir sürücü ile karşılaşma ihtimaliniz olabilir. Böyle basit ve düşük hızda gerçekleşen bir kazada bile alacağınız darbenin şiddeti sizin can sağlığınız ve mal emniyetinizi ciddi bir şekilde tehdit eder. Araç kullanırken ve yaşantımızın her bölümünde özellikle çocuklara örnek olacak davranışlar sergilemeliyiz" diye konuştu. yenisafak
Editör: Wan Haber