Muş'un Bulanık ilçesinde bulunan yatılı ilköğretim bölge okullarında (YİBO) eğitim öğretim gören öğrencilerin, hastanede muayene olduktan sonra ilaç alımında sıkıntı yaşadıkları belirtildi.
Okul yetkilileri, hastalanan öğrenciler için yazılan ilaçları almaları için herhangi bir mali kaynaklarının olmadığını söyledi. Bu konuda bir ödenekleri olmadığını belirten yetkililer, "Öğrencilerin muayenesi konusunda herhangi bir sorun yok ancak doktorun yazdığı reçeteyi eczaneye götürdüğümüzde büyük bir sorunla karşılaşıyoruz. İlaçlar ücretsiz verilmiyor. Bizim de alacak paramız yok. Bu öğrenciler Genel Sağlık Sigortası kapsamında muayene olabiliyorlar ama ilaç için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) herhangi bir altyapı oluşturmamış. Bu durum bizleri sıkıntıya düşürüyor. Muayeneden sonra ilaç almayınca tedavinin ne anlamı var? Bir tane öğrenci hayatını kaybedince sorumlusu kim olacak? Bu konuda ilgili devlet yetkililerinden yardım istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Yatılı ilköğretim bölge okullarının Anayasa'nın 42. maddesi ile 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 8. maddesine dayanılarak kırsal kesimde yaşayan, ekonomik durumu kısıtlı olan ailelerin çocuklarının daha iyi eğitim görmesi için açıldığını ifade eden ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, "Eğitimlerinin, barınma ve iaşelerinin yanı sıra öğrencinin her türlü sağlık giderlerinin karşılanması gerekiyor ancak böyle bir mali kaynak yok. Bu da hem bizleri hem de veliler ve öğrencileri sıkıntıya düşürüyor. Herkesin bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz" dedi.
Muş Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Genel Sağlık Sigortası kapsamında 18 yaşının altında bulunan her öğrencinin sağlık giderlerinin devlet tarafından karşılandığını belirtti. Tatlı, yatılı bölge okullarında kalan öğrencilerin ilaç giderlerinin ödenmesi konusunda yaşanan sıkıntının yetkililer tarafından Bakanlığa bildirildiğini, bu konuyla ilgili çalışma başlatıldığını da sözlerine ekledi.
(GK-MET-GS-Y)

12.12.2012 12:08:54 TSI

Editör: Wan Haber