Yüksek Öğretime Geçiş sınavı için olağanüstü güvenlik önlemleri alındığı bildirildi, 300 bin kişinin görev yapacağı sınavda, sızıntıya karşı bir de birim kuruluyor, ÖSYM Başkanı Ali Demir'in 23 Mart'ta yapılacak ve 2 milyondan fazla adayın gireceği YGS'de kaos çıkarabileceği yönündeki iddiaları güvenlik önlemlerini de artırdı. 300 bin kişinin görev yapacağı sınavda Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın alacağı önlemlerin tam listesi. . 

300 bin kişi görev yapacak, sızıntıya karşı birim kurulacak

ÖSYM Başkanı Ali Demir'in 23 Mart'ta yapılacak ve 2 milyondan fazla adayın gireceği YGS'de kaos çıkarabileceği yönündeki iddiaları güvenlik önlemlerini de artırdı. 300 bin kişinin görev yapacağı sınavda Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın alacağı önlemler şunlar:

Basımevine Frekans Bozucu: Matbaada 24 saat nöbet tutulacak. Basımevi ve çevresinde iletişimi kontrol altında tutacak ve engelleyecek sinyal kesici ve frekans bozucu jammerlar devreye sokulacak.

30 dakikadan fazlası yasak: Sınav sorularını illere ulaştıran nakil araçlarına emniyet ve jandarma eskortluk edecek. Araç 30 dakikadan fazla aynı yerde bekletilmeyecek.

19 ilde nakil kuryesine polis: Ağrı, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır'da nakil kuryelerinin yanına 1 polis verilecek.

Talimat yetkisi sadece kurulda: Sınav kağıtları ve nakil araçlarıyla ilgili talimat yetkisi sadece sınav koordinasyon kurulu tarafından verilecek.

Sosyal medya önlemi: Sınav öncesi ve sonrasında soruların elektronik ortamda, özellikle sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılıp paylaşılmadığının tespit edilmesi, paylaşanların kimlik tespitinin yapılması ve internet faaliyetlerinin gözetilebilmesi için sanal takip sistemi kurulacak.

El dedektörü araması: Adaylar ve sınav görevlilerinin üstü el dedektörü ile aranacak. Ayrıca elle de arama yapılacak.

Kameralı duvar saati: Sınavın yapıldığı her salona en az bir tane duvar saati ÖSYM tarafından asılacak.

Polise de silah yasak: Sınava girecek adaylar polis olsa dahi silahla giremeyecek.

Arıza ve kaza: Nakil araçlarının arıza ve kaza yapması halinde sınav evrakları nakil kuryesi ve kolluk kuvvetleri nezaretinde aktarılacak.

Yabancı cisimlere dikkat: İl ve ilçe sınav koordinatörlüklerinde bulunan sınav evrakı saklama yerlerinin sabotaja karşı düzenek, yabancı cisim vb. yönden emniyet görevlilerince korunacak.

Binalar aranacak: Sınavdan önce tüm binalar emniyet görevlileri tarafından didik didik aranacak. Bina içinde cep telefonu ve kablosuz iletişim araçları etkisiz hale getirilecek.

Sınavda düzeni bozan atılacak: Sınav esnasında kural dışı davranışlarıyla sınav düzenini bozan adaylar salondan alınarak bina içinde bekletilecek.

 ÖSYM'nin YGS sorularının yalnızca yüzde 20'sini açıklayacak olması başta adaylar olmak üzere eğitimcilerin de tepkisini çekiyor. Final Dergisi Dershanesi kurucusu İbrahim Taşel, "Öğrencilerin girdiği sınavın sorularını tekrar incelemesi,eğitim camiasının soruları görmesi onların en doğal hakkıdır. Karardan vazgeçilmeli" derken, Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi akademisyeni Prof. Dr. Ali Baykal, "Hataları gizlemek için önlem mi alınıyor. ÖSYM her yıl açıkladığı verileri giderek azaltıyor. Bu da kuşku ve güvensizlik oluşmasına yol açıyor" diye konuştu. 
Sınava girecek öğrenciler ise tepkilerini, "Cevapları şifreli mi olacak?", "Adalet için sorular yayınlanmalı", "Soruları açıklamayın hatta tercih de yaptırmayın, kafanıza göre bizi yerleştirin", "ÖSYM, kaos ortamı yaratıyor", "Hata varsa ÖSYM bulacakmış, kamuoyunda şüphe uyandıracak", "Şifreleri bulmamızdan mı korkuyorlar" yorumlarıyla dile getirdi.

Editör: Wan Haber