Türkiye Yeşilay Cemiyeti Bursa Şubesi'nin olağan genel kurulunda M. Raci Arvas, oy birliğiyle başkanlığa seçildi. Başkan Arvas, yeni dönemde alkolle mücadeleye ağırlık vereceklerini söylerken, Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala ise sigaraya getirilen kısıtlamaların alkole de getirilmesini istedi.
Bursa Kent Konseyi Koza Salonu'nda yapılan olağan genel kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Yeşilay Şube Başkanı Dr. Serhat Yamalı, Yeşilay'ın Kurtuluş Savaşı sırasında kurulduğunu hatırlattı. Osmanlı Devleti'nin son döneminde İngilizlerin Anadolu'ya kaçak yollardan içki ve sigara sokarak Türk gençlerini kırmaya çalıştığını belirten Yamalı,  Anadolu'daki aydınların bir araya gelerek alkol ve sigarayla daha iyi mücadele edebilmek maksadıyla Yeşilay Cemiyeti'ni kurduğunu anlattı.
Görev süresinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Yamalı, "Eğitimlere büyük önem verdik. Kurumlarla iş birliği içerisinde faaliyetler yürüttük. Sigara, alkol ve uyuşturucunu zararlarını anlatmaya çalıştık. Bir aile gelirinin temel ihtiyaçlara gitmesi gerekirken sigara sebebiyle havaya gidiyor" dedi.
Genel kurula katılan Bursa Kent Konseyi (BURKENKON) Başkanı Semih Pala, Yeşilay'ın Türkiye'nin en önemli toplumsal kuruluşlarından birisi olduğunu söyledi. Yeşilay ile ortak çalışmalar yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirten Pala, bir ideal olan Yeşilay'ın tarihi gelişim sürecine değindi. Sigarayla ilgili kısıtlamaları, insan sağlığı açısından olumlu bulduğunu söyleyen Pala, "Toplumun büyük bir kesimi bu kısıtlamalardan memnun kaldı. Eskiden 3 kişilik dolmuşta bile sigara içiliyordu. Artık herkes istediği yerde sigara içemiyor. Milletimiz için hayırlı bir gelişme oldu. Bursa Kent Konseyi Başkanı olarak sigaraya getirilen kısıtlamaların, alkole de getirilmesini istiyorum. Sigara ne kadar zararlıysa alkol de o kadar zararlıdır. İsteyen içsin, ama kısıtlama getirilmelidir. Alkol deyince bir kısım insanlar lüzumsuz tartışma çıkarıyor. İnsan sağlığı önemliyse, bilim de alkolün zararlı olduğunu söylüyorsa kısıtlama ilericiliktir. Bu insanlık görevidir. Ailemle yemeğe gittiğimde mekanda alkol olup olmadığını önceden bilmek hakkımdır. Girişte uyarılar olmalıdır. 'Bu mekanda alkol kullanılmaktadır' tarzında ikaz levhaları girişte bulunmalıdır. Umarım tekliflerimiz yöneticilerin ilgisini çeker" diye konuştu.
Yönetim kurulu faaliyet raporu ve denetim kurulu faaliyet raporlarının okunup ibraz edilmesinin ardından seçime geçildi. Tek listeyle yapılan genel kurulda M. Raci Arvas oy birliğiyle başkanlığa seçildi. Yeni yönetimde M. Raci Arvas, Dr. Serhat Yamalı, Ünal Mutlu, İrfan Altıkardeş ve Suat Arvas yer alırken, denetim kurulu Dr. Yaşar Dursun Ay, Dr. Yusuf Ziya Leventoğlu, Dr. Mustafa Çetin, Ahmet Can Üneş ve Bedirhan Bozali'den oluştu.
Yeni dönemde tüm yürütme kurulu üyeleriyle birlikte faal halde çalışacaklarını belirten Raci Arvas, "Yeni dönemde alkolle mücadeleye ağırlık vereceğiz. Yerel yönetimlerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, kamu kurumlarıyla olan ilişkilerimizi geliştireceğiz. Yeşilay Genel Merkezi'nin destekleriyle yeni şube merkezimizi oluşturacağız. Basınla diyaloglarımızı artıracağız" dedi.
(MŞ)

19.01.2013 16:48:39 TSI

Editör: Wan Haber