Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, karbonmonoksit zehirlenmeleri ve alınacak önlemler konusunda vatandaşları uyardı.
Özellikle kış mevsiminde karbonmonoksit gazı zehirlenme vakalarında bir atış gözlendiğini belirten Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, "Yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında yaşanıyor. Özellikle alçak basınçlı havalarda güneybatıdan esen bir rüzgar olan lodos nedeniyle tehlikeli boyutlara ulaşan zehirlenmeler zaman zaman ölüme neden olmaktadır" dedi.
Karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olduğunu belirten Uyar,"Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle, hangi tip soba olursa olsun, soba yanarken aynı odada uyumamalıyız. Yatmadan önce sobayı mutlaka söndürmeliyiz" diye konuştu.
Sobalı evde otururken, yorgunluk, baş ağrısı baş dönmesi, bulanık görme, halsizlik hissi, uyku hali, bulantı, kusma, huzursuzluk gibi belirtiler görüldüğünde, kişinin mutlaka açık havaya çıkarılması, odanın havalandırılması gerektiğini vurgulayan Dr.Uyar, "Böyle bir durumla karşılaşıldığında vakit kaybetmeden 112 Acil yardım servisinden yardım talep edilip en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir" ifadelerini kullandı.
(AÖ-Y)

15.02.2013 16:15:20 TSI

Editör: Wan Haber