Yerköy Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Şube Müdürlüğü, ekmek israfının önlenmesi konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Yerköy İlçe Kaymakamlığında düzenlenen toplantıya İlçe Kaymakamı Bayram Gale, TMO Yerköy Şube Müdürü İsmail Bayık, daire müdürleri, yurt ve pansiyon müdürleri ile köy muhtarları katıldı. Toplantıda konuşan TMO Yerköy Şube Müdürü İsmail Bayık, ekmeğin tüm dünyada insanların en temel besin kaynağı, Türk toplumunun da kutsal değerlerinden birisi ve sofralarımızın baş tacı olan bir yiyecek olduğunu belirterek, 'Kurumumuz bu amaçla ekmek tüketimiyle ilgili tutum ve Davranışlar, ekmek israfı ve israf üzerinde etkili olan faktörler' adıyla, ekmeğin hem üretildiği hem de tüketildiği geniş bir sahada, israfın en ince detayına kadar biçimi ve nedenlerini ortaya koyan bir araştırma yaptırmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ülkemizde, günde 25 bin 295, yılda 9,2 milyon ton ekmek üretilmektedir. Bu oran günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet ekmeğe denk gelmektedir. Bu anlamda yıl boyu sürecek olan ekmek israfını önleme kampanyasının bireysel ve toplumsal duyarlılığın oluşmasına katkı sağlamasını istiyoruz. Ekmeğimizi ve geleceğimizi israf etmeyelim" dedi.
Daha sonra konuşan Yerköy İlçe Kaymakamı Bayram Gale , "İnsanımızın en temel gıda maddesi olan ekmek zengin sofrasının da yoksul sofrasının da vazgeçilmez baş tacı olan ekmeğin israfının önlenilmesi için herkesin elinden gelenin en iyisini yapması gerekiyor. Bizler misyonumuz gereği, çiftçinin, köylünün buğdayı yetiştirirken harcadığı emeği, özveriyi, çabayı tüm yönleriyle görebilen bir kuruluş olarak, ekmeğin israf edilmesinin üzüntüsünü derinden hissedenlerdeniz. Üretilen ekmeğin önemli bir kısmı ne yazık ki, gıda olarak tüketilmeyip çöpe atılmakta ya da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlıktan hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğin çöpe atılması, israf edilmesi yürek yaralayan bir olgudur " diye konuştu.
Toplantı sonrası TMO Yerköy Şube Müdürü Bayık, bu tür toplantıları bütün ilçelerde yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
(ÖE-AÖ-Y)

30.01.2013 16:26:18 TSI

Editör: Wan Haber