Yerköy İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Cibelek, vatandaşları cep telefonlarından arayıp kendisini emniyet veya savcılık personeli olarak tanıtanlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyararak, bu şekilde gelen istekleri kabul etmemelerini ve polis veya jandarmaya bildirmelerini istedi.
Yerköy İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Cibelek, dolandırıcıların farklı GSM operatörleri kullanılarak vatandaşlardan kimlik veya banka hesap bilgileri istendiklerini belirterek, "Dolandırıcılar, telefonla arayarak kendilerini emniyet müdürlüğü veya savcılık görevlisi gibi tanıtarak, para veya kontör istiyor. Bu tür telefon görüşmelerine vatandaşlarımızın itibar etmemeleri, 155 Polis İmdat veya 156 Jandarma İmdat hatlarına haber vermeleri istiyoruz" dedi. Günümüzde suç türleri gelişen teknolojiyle birlikte değişim gösterdiğini dolandırıcılık da bu süreçte değişim gösteren bir suç türü olduğunu ifade eden Cibelek, "Özellikle cep telefonlarının yaygın olarak kullanıldığı ülkemizde dolandırıcılar, vatandaşlarımızı cep telefonları ile arayarak, kendilerini polis, hakim, savcı, jandarma olarak tanıtıp, vatandaşlarımızdan terör örgütü ile bağlantılı olduklarını iddia edip korkutarak para talep etmektedirler veya farklı firmaların promosyon amaçlı yaptığı kampanyaları konu alan ödüller kazanıldığı şeklinde kontör yada para talebinde bulunmaktadırlar. Son günlerde dolandırıcılık yapan şahısların, Ülke genelinde olduğu gibi ilçemizde de vatandaşlarımızın telefonlarını rasgele arayarak kendisini polis, başkomiser, emniyet müdürü ve savcısı gibi unvanlar kullanmak suretiyle, Adınıza çok fazla telefon hattı açıldığı, bu hatların terör örgütü (PKK) tarafından kullandığı, adınıza bankadan kredi çekildiği veya banka kartınızdan işlem yapıldığı, çekilen paranın terör örgütü ile ilgili olduğu, internetten dolandırıcılık olayı olduğu, TC numarasını kimseye verip vermediği, T.C. numaranız ile kredi çekildiği, kampanyadan para ödülü kazandığı, ev telefonunuz bir başka şahıs tarafından kullanılmaktadır, gibi bahanelerle; KCK'ya, terör örgütü mensuplarına veya dolandırıcılara yönelik operasyon yapacağız diyerek mağdurlar üzerinde baskı kurulup, mağdurlar banka şubelerine yada ATM'lere yönlendiriliyor" dedi.
Dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler olan "hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var" gibi kelimelere itibar etmemesi gerektiğini vurgulayan Cibeler, "Hiç kimseye kimlik bilgilerinizi, TC kimlik numaranızı, hesap numaralarınızı ve banka kartı şifrelerinizi vermemelisiniz. Kaynağını bilmediğiniz hiçbir havale ve EFT'yi kabul etmemelisiniz. Dolandırıcılık maksadıyla kendilerine polis veya savcı süsü vererek yapılan aramalarda polis telsizi sesi duysanız dahi itibar etmemelisiniz. Böyle bir olayla karşı karşıya geldiğinizde en yakın kolluk kuvvetlerine gitmeli veya 155-156'yı arayarak bilgi vermelisiniz" diye konuştu.
(ÖE-AÖ-Y)

21.01.2013 16:01:11 TSI

Editör: Wan Haber