Van Valiliği AB Proje Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen toplantıda basın mensuplarına açıklamada bulunan Mesleki Eğitim Uzmanı Mehtap Tanrıverdi Derebeyli, 27 farklı branşta 700 kişiye mesleki eğitim ve bin 300 kişiye teknik destek eğitimi verileceğini söyledi. Van’da çeşitli nedenlerle yaşadıkları bölgelerden başka bir yere yerleşen insanlar için geliştirilen proje kapsamında verilecek eğitimlere başvuruların başladığını ve 27 Şubat 2015 tarihine kadar devam edeceğini ifade eden Derebeyli; terör, doğal afet veya farklı nedenlerle yerinden edilmiş kişilere yönelik hazırlanan ve 2 bin kişinin iş sahibi olmasının planladığı projenin 2 milyon 500 bin Avro bütçeye sahip olduğunu belirtti. Kurslara özellikle istihdam edilmek isteyen kişilerin başvurmasını beklediklerini ifade eden Derebeyli, “Kursu başarıyla bitirdikten sonra istihdam edilmek isteyen kişileri bekliyoruz. Mesleki eğitim kurslarını başarıyla tamamladıktan sonra işverenle buluşmak, kalıcı, sigortalı ve yasal bir işte çalışmak isteyenler bizim hedef kitlemizdir. Yani sertifikalarını alıp koleksiyon yapanlar değil, gerçekten istihdam edilmek isteyenler başvursun” dedi.


Eğitimlerin farklı yerlerde düzenleneceğini dile getiren Derebeyli, “Kurslarımız Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sürekli Eğitim Merkezi aracılığıyla Halk Eğitim Merkezi müdürlükleri, merkezi meslek liseleri, mesleki eğitim merkezi ve uygulama alanı olan yerlerde biz bu kursları açacağız. Çünkü, eğitimlerde hem teorik derslerimiz olacak hem de uygulamalı eğitimlerimiz olacaktır. Bu eğitimlerin sonunda da stajımız olacaktır. En sonunda da kursu başarıyla bitiren kursiyerlerimizin istihdam edilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.


Düzenlenen kurslara başvurmak isteyenlerde bazı şartlar aradıklarını belirten Van Valiliği Avrupa Birliği Proje Koordinasyon Merkezi Uzmanı Semiha Çiğdem Ökten ise, “Kurslarımıza silahlı çatışma, sosyal nedenler, doğal afetler ve diğer nedenlerden dolayı doğduğu yerden başka bir yere göç etmek zorunda kalmış kişiler, 15 Ocak tarihi itibariyle 15 yaşını doldurmuş ya da 6 aydır Van'da ikamet edenler ve okur yazar bütün vatandaşlar mesleki eğitim programlarına katılabilirler” dedi.


Katılımcılara ders saati başına, yol giderleri ve diğer ihtiyaçlarını karşılamaları için cüzi bir ödeme yapılacağını kaydeden Ökten, “Mesleki eğitim programları kentin ihtiyaçları değerlendirilerek belirlendi. Hedefimiz mesleki eğitimle kalifiye olan insanların istihdam edilmesini sağlamaktır. Kontenjanlarımızı da bu amaçla hazırladık. İstihdam oranında kişilerin mesleki eğitim almasını sağlayacağız. Sertifikasını alan insanların bir işe yerleşmesi bizim için çok önemlidir. Hedefimiz 2 bin kişiye ulaşmaktır" şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber