Saruhanlı İlçe Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, yeraltı su kuyularına ölçüm cihazı takma zorunluluğunun 3 yıl ertelenmesinin ilçede sevinçle karşılandığını belirtti.
Oda Başkan Okur, AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş'tan aldığı bilgiye göre, yeraltı su kuyularına ölçüm cihazı takma zorunluluğunun 3 yıl ertelendiğini ifade etti. Erteleme uygulamasının ilçede sevinçle karşılandığını dile getiren Başkan Okur, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu başta olmak üzere, bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür etti. Bir süre önce 167 sayılı yeraltı suları kanununda değişiklik yapıldığını ve 25 Şubat 2011 tarihinde yasanın yürürlüğe girdiğini belirten Okur, yeni yasaya göre yeraltı suyu temini maksadıyla kuyu, galeri, tünel ve benzeri ölçüm sistemi için su sayacı takılmasının zorunlu hale geldiğini belirtti.
DSİ Yeraltı Suları Ölçüm Sistemleri Yönetmeliği'ne göre daha önce yer altı suyu kullanma belgesi almış olanlar, kuyularına su sayacı taktırıp 25 Şubat 2013 tarihine kadar belgelerini Bölge Müdürlüğü'nde yenilemeleri gerektiğini ifade eden Okur, "Belirtilen tarihe kadar ölçüm sistemi taktırmayan veya taahhütname vermeyen kuyu sahiplerinin yeraltı suyu kullanma belgeleri iptal edilecek. Ayrıca kanunda belirtilen hükümler ve cezai işlemler uygulanacaktı. Ancak üretici buna hazır değildi. Bu bakımdan bu uygulamanın ertelenmesi için mücadele ediyorduk. Bir çok siyasi yetkili ve Sivil Toplum örgütü yetkilisi konuyla yakından ilgilenerek yer altı su kuyularına ölçüm cihazı takılması zorunluluğu 3 yıl ertelendi. İlçemizde de 5 bin civarında kuyu var. Ancak şu ana kadar bir tane bile cihaz takılmadı. Bu açıdan uygulamanın ertelenmesi üreticiyi sevindirdi" dedi.
(SD-ERG-Y)

31.01.2013 10:00:46 TSI

Editör: Wan Haber