Burdur'un Bucak ilçesi Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Özdemir 2012 yılı içerisinde sondajlara su sayacı takılması ve yeniden ruhsat çıkartılmasının üreticiye büyük külfet getirdiğini belirtti.
Bucak Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Özdemir, yasa gereği yer altı suları sondajlara su sayacı takılması ve yeniden ruhsatlandırılmasının üreticide hayal kırıklığına neden olduğunu belirterek, "Yasa gereği yeraltından sulama yapan sondaj sahipleri Isparta Devlet Su işlerine1 Şubat tarihine kadar taahhütname imzalayıp göndermesi gerekiyor. Taahhütname imzalamayan sondaj kuyusuna su sayacı taktırmayan ve yeni ruhsat almayanların sondajları kapatılacaktır. Bu ekonomik koşullarda ve arazilerin daha bütünleştirme yapılmadan,bakanlığın düşündüğü arazi yapısal reformları yapmadan,yeni bir miras hukuku yasallaşmadan 6111 sayılı yasanın uygulaması zor görünmektedir. Bu kış gününde ve geçen hasat zamanında yeterli tarımsal ve hayvansal gelir elde edememiş çiftçinin tahmini 2 bin 500 TL masraf yapacak güç ve parası bulunmamaktadır. Köylünün çiftçinin çeşitli mevkilerde birden çok sayıda sondaj kuyusu bulunduğu düşünülürse imkansız hale gelmektedir" diye konuştu.
Özdemir, sondaj kuyularına su sayacı ve ruhsat yenileme taahhütnamesinde bulunacak üreticilerin 20 Ocak tarihine kadar beklemelerini söyledi. Özdemir yeni yasanın aksaklıkları ile ilgili Burdur Ak Parti Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Hasan Hami Yıldırım ile görüştüklerini belirterek, "Milletvekillerine yasanın olumsuzluklarını anlattık. Şu ana kadar olan gelişmelere göre 20 Ocak tarihine kadar ilgili bakanlıktan açıklama yapılacağı duyurulmaktadır. Biz üreticiler zaten suyu tasarruflu kullanmaktayız. Arazi bütünlüğü, yapısal düzenleme, günün koşulları ve ekonomik zorlukların bulunduğu bu zamanda uygulamanın yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
(MA-SK-Y)

18.01.2013 10:24:57 TSI

Editör: Wan Haber