Mersin'in merkez Yenişehir ilçesinde 992 vatandaş, 2012 yılında Bilgi Edinme Hakkı Yasası çerçevesinde Yenişehir Kaymakamlığı'na başvurdu.
Yenişehir Kaymakamlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kaymakamlığa ve bağlı kurumlarına 2012 yılında Bilgi Edinme Hakkı Yasası'ndan yararlanarak 992 başvuru yapıldı. Başvurular ilgili birimlerce değerlendirilirken, 417 kişinin başvurusu olumlu cevaplanarak bilgi veya belgelere erişim sağlandı. 20 kişinin başvurusu, kısmen olumlu cevaplanarak kısmen de reddedilerek bilgi ve belgelere erişim sağlanırken, 17 kişinin başvurusu ise reddedildi. Diğer kurum ve kuruluşlara yönlendirilen başvuru sayısı da 538 oldu. Öte yandan, başvurusu reddedilen vatandaşlardan yargıya itiraz eden olmadığı tespit edildi.
Yenişehir Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bilgi edinme hakkını oluşturan sistem aracılığıyla, vatandaş ile devlet arasındaki iletişim kanallarının tümü açık tutularak başvuruların yapılabilmesi ve cevapların da hızlı, etkin ve daha ekonomik bir şekilde verilebilmesine imkan sağlandığını belirtti. Demokratik, şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak, kişilerin bilgi edinme haklarını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenleyen 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Yasası'nın 2004 yılında yürürlüğe girdiğini anımsatan Kaymakam Özarslan, "Bilgi edinme sistemine başvuran vatandaşlara yasal süresi 15 gün olan zaman içerisinde, konuyla ilgili görevlendirilmiş personelimiz tarafından en kısa zamanda sonuca ulaşmak adına yardımcı olunmaktadır" dedi.

17.01.2013 15:20:38 TSI

Editör: Wan Haber