Ege Bölgesi'nde etkili olan aşırı yağışlar nedeniyle yüzde 100'lük doluluk oranına ulaşan Bozdoğan'da bulunan Kemer Barajı'ndan salınan 2 kapak fazla su Yenipazar Ovası'nı sular altında bıraktı.
Tarım arazilerindeki zararın bölgedeki Kemer Barajının doluluk oranının en üst seviyeye çıkmasının ardından gece saatlerine açılan 2 baraj kapağından su salınmasıyla meydana geldiği ifade edilirken, Donduran altı Emirazmağı mevkiinde taşkın koruma hattının kırılması sonucu 15 bin dönüm araziyi sular altında bıraktı. Çiftçi ise sular altında kalan yonca, buğday, pancar ve diğer sebzelerin büyük zarar gördüğünü belirtti. Ayrıca Yenipazar ile Aydın-Nazilli Devlet Karayolu arasındaki yolda ise 10 metreye 60 santim genişliğinde çökme meydana geldi. Yenipazar Belediyesi ekipleri trafiği kontrol altına alırken, çöküğün kapatılması için çalışma başlattı. Bölgedeki zararın tespiti için suların çekilmesi bekleniyor.
15 BİN DÖNÜM SULAR ALTINDA
Donduran Köyü Muhtarı Ünal Türhan ise, köylünün büyük zarar gördüğünü ifade ederek; "Gece saatlerinde öğrendiğimiz kadarıyla Kemer barajından salınan suyla birlikte taşan su arazilerimizi sular altında bıraktı. Taşan su özellikle Yenipazar'ı Donduran Köyünden Atça'ya bağlayan bağlantı yolu üzerinde bulunan Donduran Köprüsü ile aynı seviyeye geldi. Ayrıca az ilerisinde bulunan taşkın önleme setinde kırılma olarak arazimize taşkın meydana geldi. Şuanda Donduran'dan Yenipazar ilçesine kadar olan arazinin 3'te 1'inden fazlası sular altında. Su tamamen çekilince gerçek zararı tespit etme şansımız olacak ama tahminimizce 5 bin dönümü ekili 10 bin dönümü boş arazi zarar gördü. Zararımızın karşılanması için çalışmalar yapılmasını istiyoruz" dedi.
DSİ Nazilli Projeleri Baş Mühendisi Akın Öztekin idaresinde yönetilen çalışmalarda Aydın'dan gelen çok sayıda mühendiste çalışmaları yerinde inceledi. 4 kamyon, 3 yükleyici ve 30 kişilik ekip ile kırılma noktasında çalışma yapan DSİ ekiplerinin sabah 08:30 sıralarında aldıkları taşkın ihbarı ile çalışmalara başladıkları öğrenildi. Çalışmalar kapsamında öğle saatlerinde ise kırılma noktasının tamiri için çalışma başlatan DSİ yetkilileri 24 saat sürecek çalışmalar sonucunda ancak tamamlanacağını ve taşkının tamamen kontrol altına alınacağını belirtti.
KARAYOLU ÇÖKTÜ
Yaşanan taşkın 6 kilometre ilerideki Yenipazar ilçe merkezi yakınlarındaki arazilere ulaşırken, Yenipazar ile Aydın-Nazilli Devlet Karayolu arasındaki yolda ise 10 metreye 60 santim genişliğinde çökük meydana geldi. Geçtiğimiz yıl yaşanan taşkın sonrası karayoluna zarar gelmemesi için yapılan köprü yakınında meydana gelen göçük sırasında araç geçmemesi ise muhtemel bir faciayı önledi. Karayolu üzerinde göçük ihbarı alan Yenipazar Belediyesi ekipleri ise olay yerine giderek önlem aldı. Yolun kapatılması için çalışma başlatılırken, Yenipazar'dan Donduran köyüne giden tali yolların birkaçının ise sular altında kaldığı ve trafiğe kapandığı görüldü.
(ÜÖ-MB-İK)

16.02.2013 17:04:04 TSI

Editör: Wan Haber