Dünya Olimpiyat Komitesi tarafından en yararlı eğitim sporu olarak kabul edilen, alzheimer ve demans hastalığını engellediği bilimsel deneyler ile ispat edilen briç, Yenimahalleliler tarafından da yoğun ilgi görüyor.
Yenimahalle Belediyesi tarafından iki yıl önce Çayyolu Semt Birimi'nde açılan kurslarda, haftada 4 gün uzman eğitmenler tarafından eğitim veriliyor. 25'er kişilik dört ayrı gruptan oluşan kurslarda şimdiye kadar 500'e yakın sporcu yetiştirildi. Türkiye Briç Federasyonu tarafından düzenlenen turnuvalarda, Yenimahalle Belediyesi briç öğrencileri de dereceye girerek aldıkları teorik ve pratik uygulamalı eğitimin hakkını vermenin gururunu yaşadılar.
Briç sporuna eğitimlerle destek veren ilk ve tek belediye olduklarını söyleyen Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, AB Eğitim ve Gençlik Programı tarafından da desteklenen briçin zeka geliştirme ve beyin sporu olduğunu belirtti. Yenimahallelilerden aldıkları yoğun talep üzerine briç kursu açtıklarını kaydeden Yaşar, "Briç kursumuza çok yoğun ilgi oluyor. Alzheimer gibi hastalıklara iyi gelmesi vesilesi ile emekli olan, orta yaş üstü hemşerilerimizden yeni kursiyer sayısını artırmamız konusunda yoğun talep alıyoruz" dedi.
2003 yılında Amerika'da Albert Einstein Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan çalışmada briçin alzheimer ve demans hastalığı riskini tamamen ortadan kaldırdığı sonucunun görüldüğünü belirten briç kursu eğitmeni Prof. Dr. Rifat Önal ise, derslerin sağlık açısından çok önemli sonuçları olduğunu vurguladı. Briç öğrenmek için sırada bekleyen yüzlerce kursiyer olduğunu söyleyen Önal, "Talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Ancak bu sporun bu kadar ilgi görmesi çok güzel. Yalnızca emeklilerimizi değil, 10-16 yaş arası çocuk ve gençlerimizi de briçle buluşturmak istiyoruz" diye konuştu.
Önal, diğer spor kulüplerinde yüksek rakamlara verilen briç eğitimlerinin Yenimahalle Belediyesi tarafından çok cüzi rakamlara veriliyor olmasının sadece ilçe sakinleri için değil Ankaralılar için büyük bir şans olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık ve Gençlik Örgütü tarafından 73 ülkede 10-16 yaş arası çocuklar üzerinde 2 yıl süren briç öncesi ve briç sonrası araştırmasından çıkan sonuca göre, briç oynayan çocukların öğrenme hızının oynamayanlara göre yüzde 15,7 daha önde olduğu gözlemlendi. Bir diğer araştırmada ise 17 ülkede üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler üzerinde 2 yıl süreyle yapılan çalışmada, briç oynayanların okuma-yazma, yabancı dil, fen ve matematik zekası ve sosyal bilgilerde oynamayanlara oranla yüzde 50'lere varan bir artış olduğu ortaya çıktı.
(BK-CC-Y)

12.01.2013 11:53:27 TSI

Editör: Wan Haber