Yeni Mahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, "Yenimahalle Belediyesi'ne yeni borç kazandırmadan, borçlarını da ödeyerek halk yararına olan yatırımları gerçekleştirdik" dedi.
Düzenlediği basın toplantısında Yenimahalle Belediyesi'nin 4 senelik icraatlarını anlatan Belediye Başkanı Fethi Yaşar, 4 senenin ardından Yenimahalle Belediyesi'nin çok önemli bir yere geldiğini söyledi. Göreve geldiklerinde borçlu bir belediye devralmalarına rağmen vatandaşa verdikleri sözleri harfiyen yerine getirdiklerini belirten Başkan Fethi Yaşar, "Göreve geldiğimizde bütün sıkıntıları biliyorduk. Borçlu bir belediye aldık ama hiçbir yerde bu borçları konuşmadık. Buna sığınarak vatandaşımıza verdiğimiz sözleri aksatmadık. 4 sene geldiğimiz noktada kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi kaynakları ile yatırım yapabilen, kendi hedeflerini, Türkiye'de ilkleri gerçekleştirebilen bir belediye olduk" diye konuştu.
Özellikle Batıkent'te yapılan çalışmaları anlatan Yaşar, "Kamunun yararlanacağı alanları ne kadar çoğaltırsak şehircilik adına o kadar hizmet etmiş oluruz. Sabancı Yüzme Havuzu'nu yeniledik, ikinci yüzme havuzunu da yakında açacağız. Batıkent'e ikinci bir kültür merkezini kazandıracağız, 10 bin metrekareye yakın kapalı alanı olan içinde kreş, cemevi ve gençlik merkezi olan bir kültür merkezi olacak. Türkiye'ye barış getirecek bu projenin kazandırılmasından onur duyuyorum. Zihinsel engelliler yaşam merkezini bitirdik Batıkent'te. Burada engelliler eğitim alıyor, spor yapıyor, sağlık hizmeti alıyorlar. Onlarca parkı, muhtarlık binalarını, sağlık ocaklarını Batıkent bölgesine kazandırdık. Yenimahalle'nin her noktasını adım adım elden geçiriyoruz. Yenimahalle cumhuriyetin kurduğu bir ilçe. Yenimahalle sınırları içinde tarihi hiçbir mekan yok. Benim idare ettiğim yerel yönetim Cumhuriyet'in şehri" şeklinde konuştu.
Yenimahalle Belediyesi'nin yeni borç açmadan, eski borçları da kapatarak vatandaşa hizmet götürdüğünü ifade eden Başkan Yaşar, "Nazım Hizmet Kültür Merkezi başlı başına devasa bir eser. Yenimahalle Belediyesi 40 bin metrekare kapalı alanı oldu, 30 bin metrekaresi belediye binası, o binanın bütün katlarını yeniledik. Yeni bir arşiv düzenledik. 4 senede yapılan 165 bin metrekare kapalı alanın Yenimahalle'nin belediye mülkiyetine kazandırdık. Yeşil alan konusunda önemli çalışmalar yaptık. Şuana kadar 97 tane parkı bitirdik. Toplam park sayımız 419. 2 milyon 587 bin metrekareye çıkarttık yeşil alanlarımızı. Altyapı konusunda da önemli çalışmalar yaptık. Burası Ankara'nın 2. bölgesiydi, bugüne kadar 3 milyon metrekare yeni yol açtık. İddia ediyorum; kendi parası ile, kendi bütçesinden, kendisi alıp kendisi yapan, bizden daha büyük asfalt döken başka bir belediye daha yok. Kaldırım konusunda çok ciddi çalışmalar yaptık. Kendi ürettiğimiz kilit taşı ile dışarıdan aldığımız kilit taşının sağlamlığı noktasında çok ciddi zarar gördük. Dışarıdan aldığımız kilit taşları kısa sürede deforme oluyor. Yenimahalle Belediyesi olarak kilit taşı fabrikamızı yeniledik. Şuanda 300 bin metrekareye yakın kaldırım, 260 bin metre de tretuvar döşedik" ifadelerini kullandı.
"Ramazan da bizim Muharrem de bizim. Muharrem ayında yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için dua ediyoruz. Kavgadan bir şey çıkmaz, İslam ülkelerinde yaşanan acıların Türkiye'de yaşanmaması için üzerime düşeni yapmaya çalışıyorum. Uzlaşmayı beceremiyorsanız, demokrat olamazsınız. Ülkenin sıkıntıları varsa, o sıkıntılar içinde değişik fikirlerin bir araya gelip ortak aklı bulmaları o ülkenin insanlarına yapabilecekleri en büyük değerdir" diyerek birlik ve beraberlik mesajı veren Başkan Yaşar, görevi sıfır makine parkı olarak devraldıklarını, şu anda 300'e yakın araç ile Yenimahalle halkına hizmet ettiklerini söyledi. Yenimahalle'nin Ankara'nın en temiz ilçesi olduğunu açıklayan Yaşar, "Temizlik konusunda ciddi masraflar yaptık. Bizim sokağa bırakılan çöpümüz yok. Temizlik konusunda Yenimahalle'de çok önemli adımlar attık" dedi.
Kentsel dönüşüm projeleri hakkında da belgiler veren Yaşar, "Kentsel dönüşüm; vatandaşın oturduğu sağlıksız kentleri sağlıklı hale getirmektir. Kentsel dönüşüm boş alında yapılmamalı. Depreme dayanaksız bölgelerde yapılan projelere denir kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşüm konusunda Demetevler ile ilgili ne hükümetin ne de bizim gündemimizde bir şey yok. Oradaki vatandaşa daha iyi bir daire verilecekse, yeşil alanı bol, iş yeri sahiplerinin hakları korunacaksa, orada bir kentsel dönüşüm projesi yapılacaksa, böyle bir proje vatandaşın haklarını koruyarak yapılacaksa Yenimahalle Belediyesi olarak destek veririz. Orada binalar yapılırken ben Yenimahalle'de ticaret yapıyordum, binaların çürüklüğü noktasında yazılar dedikodular var. O günkü şartlarda o binalar betonarme olarak yapıldı. Esas oradaki sorun domino taşı gibi binalar birbirine bitişik, yollar belli bölgelerde çok dar. Büyük bir afette o binalardan birisi fire verir de domino taşı gibi yıkılırsa o sokaklara kurtarma ekibinin girmesi mümkün değil. Planlı bir şekilde düzgün bir proje yapılırsa Yenimahalle Belediyesi olarak biz de destek veririz. Bizim gücümüz ile yapılacak bir konu değil. Kentsel dönüşüm konusunda Demetevlere gelene kadar çok gecekondu yerleşimleri var" diye konuştu.
Yaşar, iskan konusunda ise, "30 bine yakın iskan verdik. Bu bir devrimdir. Yıllardır verilmeyen, vatandaşa zorluk çıkaran sisteme karşı yasalar çerçevesinde Demetevler'de iskan verildi, Karşıyaka'nın bütün pisliğini temizledik. Karşıyaka'da bin 200'ün üzerinde bina yıkıldı" ifadelerini kullandı.
(DY-GS-Y)

08.01.2013 12:31:00 TSI

Editör: Wan Haber