Mersin Kuyumcular Odası Başkanı Hüseyin Karteper, 2012 yılında altın satışlarının yüzde 4 ile yüzde 8 arasında düştüğünü belirterek, "2013 yılında en büyük beklentimiz sıcak para. İnsanlarımızın eskisi gibi altın almasını bekliyoruz" dedi.
Mersin Kuyumcular Odası Başkanı Hüseyin Karteper, İHA'ya yaptığı açıklamada, 2012 yılında altın fiyatlarının belirli bir seviyede gittiğini söyledi. Artık insanların kredi kartlarına altın taksitlerinin de eklediğini belirten Karteper, "İnsanlarımızın araba, ev taksitlerinin yanına ben üçüncü bir şey daha ekliyorum, o da altın taksitleridir. Bu yüzden altın satışları kuyumcularda durmuştur. Bu sene altın satışları aşağı yukarı yüzde 4 ile yüzde 8 arasında düşmüştür" dedi.
Türk milletinin altını çok sevdiğini vurgulayan Karteper, "Biz nişanlarda, düğünlerde, sünnetlerde, yeni doğan çocuğa bile altın alır ve takarız. Altın takmayı seven bir milletiz. Her şeyimiz altın bizim. Ama bu sene bir düşüş yaşadık. Bu düşüşün sebeplerinden bir tanesi de İspanya'nın ve Yunanistan'ın ekonomik krizden dolayı piyasaya hep altın sürmesi, Hindistan'ın altın alımını durdurması ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bize ekonomiden dolayı artı bir oy vermesi altın satışlarını düşürdü. Altın alımı çok yavaşladı diyoruz ama işçiliği az olan bilezik, devletin bastığı liralara yatırım iyi diyebiliriz" diye konuştu.

"İNSANLARIMIZ ARTIK TL BAZINDA YATIRIM YAPIYORLAR"
Bu yıl insanların TL bazında yatırıma yöneldiğini ifade eden Karteper, "Altın insanlara bu sene ne kazandırdı ne de kaybettirdi diyebiliriz. Yani altına yatırım yapan vatandaşlarımız kazanan ile kaybeden arasında kaldı. Bu da insanları TL bazında yatırıma götürdü. Çünkü insanlarımız TL bazında yatırım yaptığında ne kadar kar elde edeceğini biliyorlar. İnsanlar TL bazındaki yatırımları bildikleri için artık bu yöne yatırımlarını yapıyorlar" şeklinde konuştu.
2013 yılı sonunda bir gram altının fiyatının 105-106 TL civarında olmasını beklediklerinin altını çizen Karteper, "Şu günlerde altının bir gramı 96 TL ise, bu günlerde altın satışları çoğalmıştır. Zaten biz 2013'ün sonuna kadar bir gram altının 105-106 TL civarında seyretmesini bekliyoruz. Ama dolar daha fazla değer kazanırsa bir gram altın 2013 yılının sonunda 112-113 TL civarında olur" dedi.
Kuyumcuların yeni yıldaki en büyük beklentisinin ise sıcak para olduğuna değinen Karteper, "İnsanlar eskiden çok güzel paralarla piyasa giriyordu. Çok güzel düğünler yapardı. Bu 4'de 1'e kadar düştü. Her düğüne bilezik, kolye götürenler artık çeyrek altın götürmeye başladı. Hal böyle olunca her şey durulmaya başladı. Eskiden insanlarımız cebinde bir tomar para ile gelir altın alırdı. Şimdi ise insanlarımız artık hesap makinesi ile gezmeye başladı. Temennimiz yeni yılda bu sorun ortadan kalkar ve piyasaya yeniden sıcak para girer" diye konuştu.
(KRY-CC-E)

31.12.2012 14:01:51 TSI

Editör: Wan Haber