Yeni Büyükşehir Yasası'nın pilot ili olan Kocaeli'de köylere arıtma tesisi kuruluyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde faaliyete soktuğu onlarca atıksu arıtma tesisi ile atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermesini önlüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi atıksuların yüzde 98'ini arıtarak denize ulaşmasını sağlıyor. Büyükşehir belediyesi, Türkiye'de bir ilke imza atarak yalnızca kent merkezlerinde değil köylerde de atıksu arıtma tesisi kuran ilk belediye oldu.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi birçok Avrupa ülkesinde bile bulunmayan sistemi hayata geçirdi. Artık Kocaeli'nin köylerinin atıksuları arıtılıyor. Köyler de atıksuların arıtılması yanında içme suyu arıtma tesisleri, köy yollarının asfaltlanması, çocuk parkları, köy konakları, köy fırınları ve benzeri gibi çok sayıda hizmet köylere ulaştırılıyor. Böylece köylerin artık kentlerden farkı kalmıyor.
Büyükşehir belediyesi, İzmit Körfezi'nin ve Karadeniz'in kirletilmesinin önüne geçmek için çalışmalarını büyük bir kararlılıkla sürdürüyor. Atıksu arıtma tesislerini yenileyen, Gebze Atıksu Arıtma Tesisi gibi büyük bir projeyi kente kazandıran büyükşehir, köylerde de atıksu arıtma tesisleri kurarak çevre kirliliğini minimuma indirmek amacıyla çalışma yapıyor. Atıksuları, atıksu arıtma tesislerine gönderilmesi mümkün olmayan yerleşim birimleri için modüler atıksu arıtma tesisleri inşa ediliyor. Kandıra'nın Bağırganlı köyüne 3 bin kişilik 600 m3/gün paket atıksu arıtma tesisi yapıldı. Tesise köyün atıksuları direkt bağlanıyor. Sarısu, Seyrek köylerinin atıksuları ile merkeze bağlı Erikli, Hediyeli, Akıncı, Çerçili, Antaplı, Hacımazlı, Safalı, Çalköy ve Doğancılı köylerinin fosseptiklerinden çekilen atıksular da vidanjörle taşınıyor.
Yeni Büyükşehir Yasası ile sınırları tüm ili kapsayan büyükşehir belediyelerine bağlı köylerin bu hizmetlerden faydalanabileceği belirtildi.
(UU-HO-Y)

17.01.2013 17:46:14 TSI

Editör: Wan Haber