Van Valiliği'nin deprem sonrası kentin yeniden inşası ve tarihi güzelliklerinin yer aldığı 'Yeni Van, Yeniden Van' isimli fotoğraf sergisi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek tarafından açıldı.
TBMM'nin himayesinde, Van Valiliği tarafından organize edilen ve Anadolu Ajansı Muhabiri Ali İhsan Öztürk'ün seçkin fotoğraflarının yer aldığı ''Yeni Van, Yeniden Van'' sergisi TBMM Mustafa Necati Kültür Evi'nde açıldı. Sergi açılışına TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Van Valisi Münir Karaloğlu, Ak Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, Mustafa Bilici, Gülşen Orhan, Vali Yardımcısı Atay Uslu, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk, Toki Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Afad Başkanı Fuat Oktay, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, eski Ak Parti Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Van Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ayhan Fidan, Ankara'da çeşitli görevlerde bulunan bürokrat ve çok sayıda davetli katıldı.
TBMM Başkanı Çiçek, buradaki konuşmasında, Van'da yaşanan depremin acılarının tüm millet olarak yürekten paylaşıldığını ve yaraların el ele verilerek sarıldığını söyledi. Aynı acıların tekrar yaşanmaması temennisinde bulunan Çiçek, ''Türkiye başta deprem olmak üzere bir çok tabii afet yapısından riskli bir bölge. Tabii afetleri ortadan kaldırmak elimizde değil. Deprem olmasın diye bir çözüm bulma imkanımız yok ama başta deprem olmak üzere meydana gelecek afetlerin zararlarını, tesirlerini asgariye indirmek için bilimsel tedbirler de idari hukuki tedbirler de var'' diye konuştu.
Türkiye'nin afet sonrası yardımlaşmada ve dayanışmada dünyada eşi benzeri olmadığına işaret eden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ama olay olmadan önce alınacak tedbirler konusuna gelince bizimki kadar ihmalkar bir toplum var mı onu da bilmiyorum. 'İnşallah bir şey olmaz, inşallah bu sıkıntıları bir daha yaşamayız' diyoruz, bunu temenni ediyoruz ama gereğini yapmada sıkıntılarımız var. Acılardan ders çıkarmak acıyı paylaşmanın en doğru yolu. Özellikle imarsız yapılaşma, gece karanlığında iş çevirme, seçim zamanı kanunsuz kuralsız çürük yapılar inşa etme, bir de, Allah gözlerini doyursun, kâr hırsı gözünü bürümüş bir kısım adamlarımız var. Bu yaptıkları çürük yapıların nelere mal olduğunu bilerek ya da bilmeden bu acılara sebebiyet veren insanlarımız var. Onların hepsinin bu acılardan gerekli dersi çıkarması lazım.''
Kentsel dönüşümün çok doğru bir karar olduğunu vurgulayan Çiçek, ''Ama şunu da görelim. Biz petrolü, doğalgazı olan bir toplum değiliz. Dolayısıyla iğneyle kuyu kazıp oradan elde ettiğimiz gelirlerle bu memleketi imar etmeye çalışıyoruz. Yani çürük yapı yapacak, şehirlerimizi yaşanmaz hale getirecek kadar bizim gelirimiz yok. Çürüğüne, yanlışına para harcıyoruz. Zaman, imkan harcıyoruz. Siyaseti sıkıntıya sokuyoruz. Sonra bu çürüklükleri düzeltmek için bir daha para harcıyoruz'' dedi.
Açılışa katılan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da yaptığı konuşmada; "2011 yılında Van iki büyük acı yaşadı. Geçen yılın neredeyse büyük bir kısmını arkadaşlarımla birlikte Van'da geçirdim. Oysa benim için bu sergi bir manada hatıraları tazelemek oldu. Ama Van'ı Ankara'ya, başkente taşımak hem turistik özelliklerini hem deprem sonrası yeni Van'ı ile çok güzel bir düşünce. Emeği geçenleri tebrik ediyorum" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'da yaptığı konuşmada; "İnşallah ülkemiz böyle acılar bir daha yaşamaz. Güzel milletimiz, güzel vatanımız bu büyük acı karşısında ne kadar büyük bir millet olduğunu gösterdi. Ve gerçekten devletimiz, hükümetimiz 1 yıllık süre içinde Van'ı yeniden inşa etti. Van'da hem konutlarla, hem çevre düzenlemeleriyle hem teknik altyapısı ile büyük bir iş icra edilmiş oldu. Allah vatanımıza, milletimize bundan sonra güç, kuvvet versin diyorum. Van'a bundan hizmetlerimiz devam edecek. Bunun da müjdesini vermek istiyorum" diye belirtti.
'Yeni Van, Yeniden Van' isimli fotoğraf sergisine katılanlara 'teşekkür' eden Van Valisi Münir Karaloğlu, da yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
"Van depreminden sonra devletimiz, hükümetimiz, 74 milyon milletimizin seferberliği ile kısa sürede şehrimiz toparlandı. Depremin yaraları sarıldı ve şuanda Van'da 17 bin 471 konutumuz, okullarımız, sağlık kuruluşlarımız, altyapısı ve üst yapısı ile kentimiz ayağa kalkmış durumda. Bugünkü sergide bunu hep beraber müşahede etmiş olacağız. Hem Van'ın güzelliklerini, hem de deprem öncesi ve sonrasında yapılanları bu sergide görmüş olacağız. Ben deprem süresince Van'a hizmet eden, katkı sunan herkese şükranlarımı ifade ediyorum. Bugünkü sergiyi himaye eden Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanımıza Van halkı adına teşekkür eder, şükranlarımı sunuyorum."
Yapılan konuşmaların ardından serginin açılışını yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, beraberindeki davetlilerle birlikte fotoğraf tek tek inceleyerek, Van'ın son durumu hakkında Vali Karaloğlu'ndan bilgi aldı.
'BAK HELE BAK'TAN DAVETLİLERE KAHVALTI İKRAMI
Van'ın inşasının yer alacağı serginin açılışı için Ankara'ya giden ekiple yakından ilgilenen 'Bak Hele Bak' lakaplı Van Kahvaltı Kültürevi işletmecisi Yusuf Konak, fotoğraf sergisinin açılışına katılan davetlilere kahvaltı verdi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Van Valisi Münir Karaloğlu ve Van milletvekillerine ikram edilen kahvaltı menüsünde ise bal, kaymak, otlu peynir, murtuğa, kavut, cacık, yumurtalı kavurma, Van çöreği yer aldı. Yusuf Konak, protokolün yanı sıra sergiyi takip eden çok sayıda basın mensubu ve davetlilere de kendi elleriyle kahvaltı ikramında bulanarak, çeşitli hediyeler dağıttı. Sergi 20 Ocak'a kadar açık kalacak.
(MET-Y)

15.01.2013 17:36:36 TSI

Editör: Wan Haber