Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi araştırmacılarının yaptığı çalışmalar sonucu suda yaşayan üç yeni tür keşfedildi. Bulunan canlıların sadece Türkiye'de değil dünyada da ilk kez karşılaşılan cinsler olduğu belirtildi.
Son yedi yılda Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi araştırmacıları tarafından tanımlanmış olan yeni tür sayısı, son bulunan canlılarla birlikte 35'i buldu. 2005-2012 yılları arasında yapılan yedi yıllık araştırmalar sonucunda, sadece ülkemizde yaşayan 35 yeni tür bulundu. 35 canlıdan biri balık türü, yedisi denizde yaşayan ufak Polychaeta türü olduğu belirtildi. Diğerlerinin ise, küçük karidesler, eklembacaklılar ve yeraltı sularında yaşayan çok nadir canlılar olduğu görüldü. Son bulunan üç canlı ise Crustace-Amphipoda (kabuklular) cinsinden olma özelliği gösteriyor.
Keşfedilen canlıların isimleri, EÜ Su Ürünleri Fakültesi İç Sular Biyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Özbek tarafından, Gammarus Katagani, Gammarus Obruki ve Gammarus Baysali olarak açıklandı.
Su Ürünleri bölümü ve sularda yaşayan canlıların ülkemizde değerinin bilinmediğinden yakınan Prof.Dr. Özbek, şöyle konuştu: "Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili ve birçok canlının yaşam alanı olmasına rağmen halkımız bu konuda çok bilgisiz. Bu bakış açısı toplumumuz da değiştirilmeli, biyoçeşitliliğin korunması, doğanın düzeninin bozulmamasının gerekliliği ve öneminden bahsedilmelidir." Ayrıca, TÜBİTAK ve Ege Üniversitesinin verdiği desteklere de teşşekkür eden, Prof.Dr. Murat Özbek, verilen desteklerin artarak devam etmesini temenni etti.
Ege Üniversitesi bilim adamları buldukları türlere Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Tuncay Katağan'a izafeten "Gammarus Katagani", OBRUK Araştırma Grubunu çağrıştırmak üzere "Gammarus Obruki" ve Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Kurucusu İzzet Baysal'a izafeten de "Gammarus Baysali" ismini verdi. Araştırmayı ortak yürüten EÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri Prof.Dr. Özdemir Egemen, Prof. Dr. Murat Özbek ve Yard.Doç. Dr. Levent Yürga, bulunan canlıların boyutlarının oldukça küçük fakat bilim dünyası tarafından öneminin ise bir o kadar büyük olduğunu belirtti. Saptanan bu yeni canlıların isim babalığının ülkemiz araştırmacıları tarafından yapılmasının ayrı bir sevinç ve gurur vermekte olduğu ifade edildi.
(AH-HO-Y)

25.01.2013 11:56:09 TSI

Editör: Wan Haber