Kış mevsimini Akdeniz bölgesinde sahile yakın kesimlerde geçiren Sarıkeçili Yörüklerinin tek geçim kaynağı olan kıl keçilerinin yeni doğan yavruları veteriner kontrolünden geçiriliyor.
Anadolu'nun bin yıllık efsanesi Yörüklerin son temsilcileri olan ve kış mevsimini Mersin'in Silifke, Aydıncık, Anamur, Bozyazı, Erdemli ve Gülnar ilçelerinde sahile yakın kesimlerde geçiren Sarıkeçili Yörüklerinin kıl keçileri yavrulama dönemine başladı. Yeni doğan oğlaklar ise ilçedeki veteriner Murat Gök tarafından herhangi bir hastalık olup olmadığı konusunda kontrolden geçiriliyor. Tespit edilen hasta ve zayıf yavrular ise tedavi ediliyor.
Sarıkeçililer Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Bayram Gök, yaptığı açıklamada, tek geçim kaynakları olan kıl keçilerinin yavrulama döneminin başladığını, yeni doğan yavruların ise veteriner kontrolünden geçirildiğini kaydetti.
Bölgede yaşayan Sarıkeçili Yörükleriyle sürekli irtibat halinde olduklarını ve gelen talep doğrultusunda yeni doğan oğlakların kontrolü için veteriner götürdüklerini ifade eden Gök, kıl keçisinden başka geçim kaynağı olmadığı için onların yavrularının sağlıklı bir şekilde büyümesi için çaba gösterdiklerini belirtti.
Yem fiyatlarının her yıl artmasına karşın yetiştirdikleri kıl keçilerinin para etmediğini vurgulayan Gök, "Yem fiyatlarının artmasına karşın bu yetiştirdiğimiz keçilerin satış fiyatlarına yansımadı. Fiyatlar düşük olduğu için birçok Yörük arkadaşımız ellerinde malı satamıyor. Bu nedenle de bankalardan çektikleri kredileri ödeyemediler ve sıkıntı içerisine düşüyorlar" dedi.
Yetiştirdikleri keçilere birçok müşteri gelmesine karşın çok düşük fiyat verdiğini anlatan Gök, fiyatların düşük olması nedeniyle Yörüklerin çoğunluğunun hayvanlarını satamadığını belirtti.
Sarıkeçili Yörüklerinin hayvancılıktan başka geçim kaynağı olmadığına vurgu yapan Gök, "Tek geçim kaynağımız olan keçi yetiştiriciliğinde bin bir güçlükle yetiştirdiğimiz malları maliyetinden aşağı satmak zorunda kaldığımız için sıkıntımız büyük. Dileğimiz fiyatların iyi olması ve Yörüklerin para kazanmasıdır" dedi.
(MŞN-Y)

05.02.2013 09:59:05 TSI

Editör: Wan Haber