Askerlik görevini yaparken intihar ettiği ileri sürülen, ailesinin ise öldürüldüğünü iddia ettiği Murat Oktay Can'ın babası Oktay Can, yeni delillerin ortaya çıkarılması için oğlunun mezarının açılmasını istedi. Baba Can, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden de bir heyet talep edeceklerini söyledi.
Tunceli'nin Hozat ilçesinde 2009 yılında askerlik görevini yaparken nöbet kulübesinde ölü bulunan ve intihar ettiği ileri sürülen Piyade Er Murat Oktay Can'ın babası Oktay Can, askeri mahkemeler kapatılarak davaların sivil mahkemelerde görülmesini talep etti.
25 adet delil olmasına karşın oğlunun intihar ettiğine veya öldürüldüğüne yönelik kararın verilmediğini savunan baba Oktay Can, "Birileri kollanmaktadır ve olayın üzerine gidilmemektedir. Bir baba olarak duruşmasız verilen kararları reddediyorum. Ben yetkililere soruyorum: 'Murat Oktay Can'a otopsi yapıldığı zaman neden anne babaya haber verilmedi?' Ben, buradan Tunceli Hozat Savcılığına sesleniyorum: '2009 yılının 10. ayının 5'inde Murat Oktay Can da mı fişlenmiştir? Yani burada o kadar delil karartılmıştır ki. Sanki biz de bir suç örgütü içine girmiş durumdayız. Yetkililerden bunların aydınlatılmasını istiyorum. Şüpheli şekilde ölen 940 askere şehitliklerinin verilmesini istiyorum" ifadelerini kullandı.

"AİHM'DEN HEYET İSTEYECEĞİM"
Yaptıkları bütün suç duyurularının reddedildiğini kaydeden baba Oktay Can, mahkemeye yeni deliller sunmak istediklerini ifade etti. Yeni delillerin ortaya çıkması için oğlunun mezarının açılması ve yeniden otopsi yapılması için askeri savcılığa yaptıkları başvurunun reddedildiğini anlatan Oktay Can, "Ben buradan yetkililere soruyorum; sen Murat Oktay Can'ın intihar ettiğine dair nasıl bir kanıt gösterebilirsin? Ben bir babayım, beni inandır. Oğlumun silahı emniyette. Uzmanlık raporunda merminin kaç metreden geldiği tespit edilememiş. Silahta parmak izine rastlanmamış. Sen neye göre karar verdin? 15 gün içinde itirazlarımı yapacağım. Malatya Askeri Savcılığının duruşmasız verdiği kararları reddediyorum. Mezarın açılması için meclisimizden bilirkişi ve doktorlar isteyeceğim. Mezarın açılmasını talep ettim, yine isteyeceğim, AİHM'den de bir heyet isteyeceğim" dedi.

"TEK OLUMLU YANIT DANIŞTAY'DAN GELDİ"
Can ailesinin avukatı Ahmet Çevik ise Murat Oktay Can hakkında ilgili savcılık kanalıyla gerekli soruşturmanın yapılması için taleplerde bulunduklarını kaydederek şöyle konuştu:
"Savcılıkça yapılan soruşturmanın tek taraflı olduğu, otopsinin taraflı olduğu, balistik incelemenin taraflı olduğu, olay yeri inceleme resimleri ile otopsi raporlarının uygun olmadığı yönünde iddialarda bulunduk. Otopsi raporlarını kabul etmedik. Raporlar taraflı düzenlendiği için otopsi doktorları ve teknik elemanlar hakkında suç duyurusunda bulunduk. Murat Oktay Can'ın eşyalarının tamamının gelmediği ve röntgen filmlerinin gelmediğine ilişkin tutanaklar tutturduk. Bunlar hakkında suç duyurusunda bulunduk. Bu zamana kadar bu soruşturmayla ilgili 15'e yakın suç duyurusunda bulunduk. Bu suç duyurularının çoğu ret cevabı aldı. Yasal ve mesnetsiz şekilde, gerekli araştırma yapılmadan reddedildi. Bunun üzerine biz davaları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdık. Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk. Tek olumlu cevap ise Danıştay'dan geldi. 'Soruşturma yapılmalıdır' denildi. Bu zamana kadar yaptığımız soruşturmalarda otopsinin tekrar yapılması, olay yerinin yeniden incelenmesi, mezarın açılması gibi taleplerimiz hep gözardı edilmiştir. Mezar açıldıktan sonra otopsi yapılarak tekrar suç delilleri bulunulabilir çünkü otopsi tek taraflı yapıldı. Defin işlemi yapıldı. Defin işlemi yapıldığı için deliller karartıldı. Biz yeni deliller bulma umuduyla otopsinin tekrar yapılmasını istiyoruz."
Kendilerinden yeni deliller getirilmesinin istendiğini ifade eden avukat Çevik, "Bizden yeni deliller istiyorlar. Zaten mezar kazılmak suretiyle yapılan incelemede yeni deliller ortaya çıkacaktır. Tekrar otopsi ve bilirkişi incelemesi yapıldığında gerçekler ortaya çıkacaktır. Bununla ilgili başvurumuz oldu. Savcılık bunu değerlendirmedi. Mezarın açılması için yeniden askeri savcılığa başvuru yapacağız" diye konuştu.
(İA-SK-GS-Y)

16.01.2013 18:01:13 TSI

Editör: Wan Haber