Canik Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle gerçekleştirilen Karadeniz'in en büyük kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılan yeni cezaevi inşaatı için ilk kazma vuruldu. Hafriyat çalışmaları başlayan cezaevi 700 gün içinde tamamlanacak. Başkan Osman Genç, "8 yıllık çabamızın sonucunu aldık" dedi.
Canik'te, Karadeniz Bölgesi'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi Kuzey Yıldızı sürerken, proje kapsamında yapılan yeni cezaevi çalışmaları başladı. Canik, 50 yıldır ilçenin ortasında büyük bir sorun oluşturan cezaevi yükünden kurtulurken, Samsun'da yeni ve modern bir cezaevine kavuşuyor. İlkadım ilçesinin Çatkaya köyünde 167 dönüm alanda yapılan T Tipi Cezaevi inşaatının 700 günde tamamlanması planlanıyor.
Yeni cezaevinin çalışmalarını yerinde inceleyen Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Yaklaşık 50 yıldan beri bölgemizin ismi ile anılan cezaevi Canik'ten kalkıyor. 1967 yılında yapılmış ve ömrünü tamamlamış bir cezaeviydi. 8 yıllık çalışmamızın sonucunda yeni cezaevi için Çatkaya köyünde önce yer tespiti yapıldı, sonra bu alan mera niteliğinden çıkarıldı ve Adalet Bakanlığı tescil etti. Bu süreci yaşamamızın ardından şimdi yaptığımız çalışma sonucunda Samsun modern bir cezaevine kavuşuyor" dedi.
Canik'in büyük bir yükten kurtulduğunu ifade eden Başkan Osman Genç, "Yeni cezaevi TOKİ tarafından tamamlanıp Adalet Bakanlığı'na teslim edilecek. Böylece Canik'in ortasında artık cezaevi diye bir şey olmayacak. Mevcut cezaevinin kalkmasının ardından Canik artık 'cezaevi' diye anılmayacak, yani kötü imajdan kurtuluyoruz. Cezaevinin kalkmasının hem psikolojik açıdan, hem kentsel dönüşüm açısından bölgemize önemli etkileri olacak. Doğru bir iş yaptık, hem Canik bir yükten kurtuluyor hem de Samsun son derece modern, yüksek güvenlikli bir cezaevine kavuşuyor" diye konuştu.
Mevcut cezaevinin kentsel dönüşüm kapsamında taşınan ilk cezaevi olacağını vurgulayan Başkan Osman Genç, "TOKİ ilk defa cezaevi yapmaktadır. O da bizim projemizle birlikte hayata geçmiştir. Eski cezaevinin yerine yapılacak konutlarla birlikte Canik benzersiz bir yaşam alanına kavuşacak. Canik'te Karadeniz'in en büyük kentsel dönüşümünü gerçekleştiriyoruz. Bu önemli bir dönüşümdür. Şu anda Kuzey Yıldızı Projesi'nin 2. etabı devam ediyor. Cezaevinin kalkması ilçemizi belki de 10 yıl ileriye götürecek. İlçemiz ve Samsun için çok önemli bir hizmete imza attığımızı düşünüyorum. Aslında cezaevleri olmasın istiyoruz ama bu da bir gerçeğimiz. Avrupa standartlarında bir cezaevi olacak" şeklinde konuştu.

700 GÜNDE TAMAMLANACAK
ERAS Holding Proje Müdürü Mehmet Yerli de, hafriyat çalışmaları başlayan cezaevi inşaatı süresinin 700 gün olduğunu, ancak inşaatı süresinden önce bitirmeyi hedeflediklerini söyledi. İhalesi 26 Ocak 2012'de gerçekleştirilen yeni cezaevinin hafriyat işlemleri devam ederken, toplam 167 bin 244 metrekarelik alanda 17 bin metrekaresi kapalı, 2 bin metrekaresi açık olmak üzere planlanan toplam 776 kişi kapasiteli T Tipi cezaevi, yüksek güvenlikli olacak. Cezaevi projesinde jandarma binası ve teknik diğer binalar da yer alacak. Cezaevinde mahkumlar için 750 metrekarelik atölye binası da yer alacak. Açık ve kapalı cezaevinin 5 bin 500 metrekare de misafirhanesi bulunacak. Mahkumları ziyaret amacıyla cezaevine gelecek yakınları için de 650 metrekarelik ziyaretçi binası yapılacak.
(SAM-SLH-Y)

13.02.2013 18:08:22 TSI

Editör: Wan Haber