7 Haziran seçimleri öncesinde siyasi partiler tek tek seçim beyannamelerini açıklamaya başladı. AK Parti de seçim beyannamesiyle ekonomide yeni bir modeli hayata geçirmeye hazırlanıyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisi 4 ana kolon üzerinde yükseltilecek. Bu model için kalkınma ve sanayi ağırlıklı bir dizi reform hamlesi yapılacak. Ekonomiyi taşıyan kolonlar, "kalkınma, istihdam, sanayi-ticaret ve Ar-Ge" olacak. Bu çerçevede bakanlıkların yapısı da değişecek. Kalkınma için farklı bakanlıklarda çalışan birimler yeni kurulacak bakanlıkta birleşecek. Ekonomide en önemli değer olan insan kaynağı için eğitim ve Ar-Ge özel olarak ele alınacak. Tüm ekonominin önceliği sanayide sıçrama ve yenilikçilik olacak.


AR-GE'YE YENİ BAKANLIK
Ekonomideki reform kapsamında bakanlıklar da yeniden düzenlenecek. Bakanlıkların sorumluluk alanları, daha uyumlu çalışma ve sonuç odaklı planlamayla yeniden ele alınacak. Sanayi ve kalkınma hamlesi için Bilim, Sanayi ve Teknoloji ile Kalkınma Bakanlıkları birleşecek. Ekonominin bel kemiğini oluşturacak "Sanayi ve Kalkınma Bakanlığı" kurulacak. Kalkınma daha fazla icranın içine girecek. Bilim ve teknoloji alanında ise diğer bakanlıkların içindeki birimleri de kapsayacak ve kamunun Ar-Ge yükünü üstlenecek yeni bir bakanlık kurulacak.


GÜMRÜK-EKONOMİ BİRLEŞECEK
Ekonomi Bakanlığı da yeniden ele alınacak. Gümrük ve Ticaret ile Ekonomi Bakanlığı tek çatı altında birleştirilecek. İç ve dış ticaret bir bütün olarak ele alınarak daha etkili bir model oluşturulacak. Artık iç ticaret ayrı bir bakanlıkta, dış ticaret ayrı bir bakanlıkta olmayacak. Gümrük bir bakanlık alanından çok, güçlü bir destek birimi haline getirilecek. Bu birim, ekonomik kurumlar kadar güvenlik birimleri ile yoğun koordinasyon içinde olacak. (Sabah)

Editör: Wan Haber