CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa çalışmalarının devem etmesi yönündeki kararıyla ilgili olarak, "Birilerinin kendi güçlerini devam ettirme planı veya hayali çerçevesinde bir anayasanın tasarlanması, dizayn edilmesi son derece yanlıştır. Bu çalışmalarla bütün samimiyetimizle, iyi niyetimizle devam edeceğiz. Ama asla bu çalışmanın da gelecekte birilerinin kendi geleceğini, kariyerini planlamasına da müsaade etmeyeceğiz" dedi.
Oran, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Van depreminin ardından yaşanan gelişmelere değindi. İnsanları depremin değil binaların öldürdüğünü belirten Oran, binaların yapımının denetlenmesi ve ihmali olanların de hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini söyledi.
AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi'nin 1997-2004 yılları arasında Van'da Cumhuriyet Savcılığı, 2004-2011 arasında da iki dönem Erciş Belediye başkanlığı yaptığını belirten Oran, "Dolayısıyla Van'da, Erciş'te yaşanan tabloda sorumluluğu olan bir kişi. O sürecin içinde aktif görev yapmış, karar vermiş bir kişi. Dolayısıyla Sayın Çiftçi'nin Van'daki sonuçla ilgili sorumluluğu var. Buradaki olayların da araştırılması gerekiyor" dedi.
Oran, Van'daki vatandaşların 2009 ve 2011 yılları arasında belediyeye ilgili 'mevzuata aykırı imar plan tadilatı yapıldığı ve haksız kazanç iddialarıyla' şikayette bulunduğunu söyledi. Ancak Çiftçi'nin 2011 yılında milletvekili olduğunu ve Eylül 2011 yılında da İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturmaya izin verilmediğini belirten Oran, ancak Danıştay 1. Dairesinin, Çiftçi'nin ifadesinin alınması ve ön inceleme yapılmasının dokunulmazlığını engellemeyeceği yönünde bir karar aldığını söyledi. Oran, "Yani hukuk diyor ki; İçişleri Bakanlığı bu işi perdelememeli, hukuk gereğini yapmalı'. Bu ülkede kimse hukukun üstünde olmamalı. Bir insan AKP rozeti taktı, vekil oldu diye hukukun üstünde olmamalı, herkes hukuk önünde hesap verebilmeli. Dokunulmazlık ön inceleme yapılmasına engel olmuyor" diye konuştu.

"VENEDİK KOMİSYONU, 'BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYE'YE UYGUN DEĞİL' DEDİ"
Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Oran, Başbakan Erdoğan'ın Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmalarına 3 ay kadar daha devam etmesi kararıyla ilgili olarak şunları söyledi:
"2012 yılı sonunda taslak metnin bitmesi bekleniyordu, bitmediğini görüyoruz. Bunun nedenine baktığımız zaman; sürekli başkanlık sistemi deniyor, başka konular gündeme getiriliyor ve bu işi iktidar partisinin sulandırdığını görüyoruz.
Başkanlık konusu hala neden tartışılıyor, bunu anlamak mümkün değil. Çünkü bu konuda TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de danışmanlık aldığı Venedik Komisyonu var. Venedik Komisyonu'nun, Sayın Çiçek, Sayın Adalet Bakanı ve Sayın Egemen Bağış'ın da katıldığı toplantılarda çok net açıklamaları oldu. 'Türkiye'ye başkanlık sistemi uygun değildir, AB ülkelerinde parlamenter sistem esastır, demokrasiyi daha iyi işletir. Bazı ülkelerde azınlık da olsa yarı başkanlık vardır ama bu sistemler de sonuç getirmemektedir, bu ülkelerde otoriter sisteme bir kayma vardır' denildi.
Bu, 2012'de üç kere saydığım kişilerin katıldığı toplantılarda dile getirildi. Venedik Komisyonu şu anda Avrupa Konseyini temsilen, Türkiye'de yapılan bu çalışmalara danışmanlık da yapıyor. Dolayısıyla başkanlık sistemini neden gündeme getiriyorlar anlamak mümkün değil. Vatandaşın sorunu başkanlık sisteminden çok, katılımcı, çoğulcu, demokratik, uzlaşmacı bir anayasaya sahip olmak.
Anayasa'da esas olan vatandaştır. Yani birilerinin kendi güçlerini devam ettirme planı veya hayali çerçevesinde bir anayasanın tasarlanması, dizayn edilmesi son derece yanlıştır.
CHP olarak başından beri hep bu görüşü savunduk ve bu çalışmalarda da yapıcı katkı sunmaya gayret ettik, edeceğiz. Esas olan millet ve milletin iradesi ve milletin iradesinin Anayasa'ya tecelli etmesi gerekiyor. Biz bu çalışmalarla bütün samimiyetimizle, iyi niyetimizle devam edeceğiz. Ama asla bu çalışmanın da gelecekte birilerinin kendi geleceğini, kariyerini planlamasına da müsaade etmeyeceğiz."
(MÜG-ÖZ-Y)

28.12.2012 11:30:26 TSI

Editör: Wan Haber