Dışişleri Bakanlığı, Yemen'de ele geçirilen ve Türkiye menşeli olduğu iddia edilen silahlarla ilgili incelemenin başlatıldığını ve çatışma riskinin yüksek olduğu bir bölgede daha çok insanın ölümüne yol açabilecek böyle bir silah ihracatına izin verilmesinin söz konusu olamayacağını bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi, Yemen'de ele geçirilen silahlarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, bazı basın-yayın organlarında, Yemen'in Hudeyde yolu üzerinde bulunan Hais kenti girişinde yapılan araç kontrollerinde 67 kutu içerisinde Türkiye menşeli yaklaşık 7 bin adet tabanca ele geçirildiğine dair haberler yer aldığı hatırlatılarak, gerekli incelemelerin başlatıldığı ve Yemen makamları ile de temas kurularak, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi talep edildiği belirtildi. Açıklamada, silah sevkiyatı hiçbir şekilde Türkiye tarafından verilmiş bir izne dayanmamakta olduğu ifade edilerek, "Çatışma riskinin yüksek olduğu bir bölgede daha çok insanın ölümüne yol açabilecek böyle bir silah ihracatına izin verilmesi söz konusu olamaz. Ayrıca, ülkemizden silah ihracatı, bu konudaki uluslararası mevzuata uygun bir şekilde gerçekleştirilmekte, buna ilişkin veriler, uygun uluslararası platformlarda şeffaf bir şekilde paylaşılmaktadır" denildi.
Türkiye'nin Yemen'de geniş katılımlı siyasi diyalog ve uzlaşı sürecine halel getirebilecek her türlü riske karşı dikkatli ve duyarlı tutumunu kararlılıkla sürdürdüğü kaydedilen açıklamada, "Yetkili makamlarımız, haberlerde Türkiye'den gönderildiği iddia olunan silahların gerçek menşei, Yemen'e nakliye yol ve araçları hakkındaki çok yönlü incelemeleri sırasında, Türkiye-Yemen ilişkilerine menfi etkide bulunmayı hedeflemiş olabilecek bazı mihrakların mevcudiyeti dâhil, tüm ihtimalleri dikkate almaktadır" denildi.
Türkiye'nin Yemen'de ihtiyaç duyulan güvenlik ve istikrarın pekiştirilmesine her türlü desteği vermeye devam edeceği belirtilen açıklamada, Yemen halkının huzur ve refahının pekiştirilmesine yönelik bu sürece olumsuz yansıyabilecek tüm girişimlere karşı kararlı tutumunu sürdüreceği bildirildi.
(AUÖ-ÖZ-Y)

19.12.2012 13:27:59 TSI

Editör: Wan Haber