Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, Tarihçi-yazar Mehmet Bicik'in dokuzuncu kitabı, "Meşhurların Mektupları" yayınlandı.
Bugüne kadar Bigadiç Güzellemesi, Bir Sevda Uğruna, Meşhurların Vasiyetleri, Bilinmeyen Yönleriyle 2. Abdülhamit ve Vahdettin Hain mi Kahraman mı, Dünyada İlkler, Türklerin İlkleri, Dünyayı Sarsan Olaylar adlarıyla 8 kitabı yayınlanan Bicik, yeni çıkan kitabının mutluluğunu yaşıyor. Okumayı ve yazmayı çok sevdiğini söyleyen Bicik, yazmaya devam ettiğini, Meşhurların Rüyaları, Meşhurların Konuşmaları, Meşhurların Sözleri, Ya Olmasaydı adlı kitaplarının da yakında yayınlanacağını söyledi. Burhaniye Atatürk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Müdürü ve Uzman Tarih Öğretmeni Mehmet Bicik" Meşhurların Mektupları" adlı eseriyle edebî bir tür olan mektubun tarihi açıdan önemini belirtmeye çalıştığını söyledi.
Mektupların kişiler ve toplumlar üzerinde çok önemli etkileri olduğunu belirten Bicik, "Bazı bilim adamları, devlet adamları ve sanatçıların düşüncelerini mektuplarla açıkladıklarına, mektuplarla büyük kitleleri harekete geçirdiklerine ve dünyayı değiştirdiklerine şahit oluyoruz. Her ne kadar günümüzde internetin ve cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla mektup, giderek önemini yitirmiş olsa da bu eserle yüzlerce mektup arasından seçtiğimiz tarihî önem taşıyan mektupları okuyucuyla buluşturmayı amaçladık." dedi. 286 sayfa olarak İstanbul'da Akis Kitap tarafından yayınlanan Meşhurların Mektupları adlı kitap, şu tanıtımla okuyucuya takdim ediliyor:
"Avrupalılar, Osmanlı Devletinin Viyana'ya kadar ilerlemesinden çok korkup, başarısının sebebini ararlar. Fakat bir türlü Osmanlıların savaşlarda başarılı olmasının ve dünyaya hükmetmesinin sırrını çözemezler. İstanbul'daki İngiliz elçisi uzun arayıştan sonra Osmanlıların başarısının sırrını öğrenir. İngiliz elçisi, Avrupa'ya gönderdiği mektupta Osmanlı Devletinin Avrupa içlerine kadar ilerlemesinin sırrını şöyle açıklar; "Buldum, buldum... Osmanlıların zaferden zafere ulaşmalarının sebebini ve bunları durdurma çaresini buldum... Osmanlılar aldıkları esirlere hiç kötülük yapmıyor, kardeş gibi davranıyorlar. Hangi milletten hangi dinden olursa olsun, küçük çocukların zekalarını ölçüyorlar. Keskin zekalı çocuklar seçilerek, saray mektepleri ve sonra da Enderun Mektebinde değerli öğretmenler tarafından okutuluyorlar. İslam bilgileri, İslam ahlakı, fen, kültür dersleri verilerek, kuvvetli ve başarılı Müslüman olarak yetiştiriliyorlar. Bunların arasından da Osmanlı ordularını zaferden zafere koşturan değerli kumandanlar. Sokullular ve Köprülüler gibi seçkin siyaset ve idare adamları çıkıyor. Osmanlı akınlarını durdurmak için bu mektepleri ve bunların kolları olan medreseleri yıkmak, Müslümanları ilim ve fende geri bırakmak lazım..." Bu kitapta meşhurların mektuplarıyla dünyayı nasıl etkilediklerine sarstıklarına ve değiştirdiklerine şahit olacaksınız."
(FT-SŞ)

08.02.2013 16:38:47 TSI

Editör: Wan Haber