Giresun'un Güce ilçesindeki yaylacılara kullandıkları yaylanın bağlı olduğu Gümüşhane'nin Torul Asliye Ceza Mahkemesi tarafından şok karar verildi.
Dedelerinden beri süregelen yaylacılık geleneğini Gümüşhane'nin Hayat deresi yaylasında sürdüren Güceli yaylacılara kamu malına tecavüz ettikleri gerekçesiyle kişi başına 3 bin 500 TL para cezası kesildi.
Güce'nin Tevekli köyünden 84 kişinin aldığı cezaya itiraz edeceklerini belirten köylülerden Abdullah Topçu; "Yayla evleri atalarımızdan kalan 200, 300 yıllık evlerdir. Atalardan yadigâr kalmasının yanında devletin güvenliği açısından da önemli birer yerleşim merkezi durumundadır. Özellikle ortaya çıkabilecek güvenlik açığı bakımından buralarda konut bulunması önemlidir.
Ayrıca bu cezayı anlamakta zorluk çekiyoruz. Çünkü yaylacılık yapabilmek için yaylada ev yapmaya mecburuz. Belki başka bölgelerde uygun iklim şartlarından dolayı çadırda yaylacılık yapılabilir. Ama bölgemizdeki iklim şartları dolayısıyla yayla evi yapmak zorundayız. Açılan davada vatandaşlarımızın köylerin ortak kullanımına ayrılan yapıları kullanmaya devam ettikleri, bu nedenle ortak kullanım alanına tecavüz ettikleri ileri sürülüyor. Ancak bu yapılar, vatandaşlarımıza dedelerinden miras kalmış. Böyle bir davanın açılmasını bile doğru bulmuyorduk. Verilen kararla yayla kültürü önemli yara almıştır."
Osmanlı döneminden ellerinde tapular bulunduğunu kaydeden yaylacılardan Halil İbrahim Kılıç ise; şunları söyledi: "Osmanlı döneminde atalarımızın teşvik edilerek yaptırdığı yayla evleri nedeniyle şimdi biz işgalci konumundayız. Bu evlerin yüzlerce varisi var. Şimdi bana dava açıldı. Yarın aynı yayla evindeki diğer varislere, binlerce kişiye dava açılacak. Bu şekilde sorun çözülemez. Bu yaylaların yıllarca koruyuculuğunu, bakımını biz yaptık. Şimdi ise korkarak yaylaya çıkıyoruz. Yeni yapılanmaya elbette bizler de karşıyız. Rant için yaylaları yok edenlerle mücadeleye her zaman hazırız. Ancak, buralarda yaşayarak bölgeyi koruyan yaylacıların mağduriyetinin giderilmesi gerekiyor.''
(AB-EK-HO-Y)

06.01.2013 14:10:58 TSI

Editör: Wan Haber