Van'da da yayla mesaisine başlayan köylüler, özellikle yüksek kesimlerde bulunan yaylaları doğal bitki örtüsü, geç kuruması ve yaz boyunca havanın serin geçmesi nedeniyle tercih ederken, Van-Bahçesaray karayolu üzerinde bulunan 2985 rakımlı Karabet Geçidi de bölgedeki köy halkı tarafından en fazla tercih edilen alanlardan biri oldu. Yukarı Narlı köyünden gelerek yaylaya çıktıklarını anlatan köylüler, berivanların günde iki defa süt sağmaya geldiklerini belirterek, yaklaşık 4-5 saat boyunca küçükbaş hayvanların sağımını yaptıklarını ifade etti. Sabah ve akşam saatlerinde yapılan sağma işlemi sonrası hayvanların çobanları tarafından otlatılmak üzere dağlara götürüldüğünü ifade eden köylüler, yayla hayatının zor olduğunu, ancak temiz hava, bol güneş, serin hava ve doğal beslenmenin avantajlarını yaşadıklarını vurguladı.


Serhat Kaplan isimli köylü, sabah ve akşam saatlerinde olmak üzere günde iki defa berivanlarla birlikte yaylaya gelerek süt sağma işlemini takip ettiğini, daha sonra elde ettikleri sütü köye götürerek otlu peynir ve yoğurta dönüştürdüklerini söyledi. Yaylada yetişen hayvanlarının etinden, sütünden, yününden dönem içerisinde daha fazla faydalandıklarını belirten Kaplan, "Yaylada zor oluyor bu işler. Ama bizim de bu işleri yapmamız lazım. Hayvan besleyen köylünün bunları yapması lazım. Her ne kadar zor görünse de bizim için güzel. Zaten hayvanlarımız akşam saatlerinden sabah saatlerine kadar otlatılıyor. Sabah saat 10.00'da sağılması için çobanlar tarafından getiriliyor. Sağım sonrası akşam sağımına kadar tekrar otlatılmaya götürülüyor. Yayladayken hayvanların eti, sütü ve yününden daha fazla verim alıyoruz. O yüzden yaylada olmak bizim için çok avantajlı. Ayrıca yaylada yaşamak da çok güzel. Doğallığı, suyu, havası, yemeğiyle çok güzel yer. Bence herkesin bu hayatı, bu zevki tatması lazım" dedi.


Süt sağımına gelen ve yaptıkları işleri Kürtçe anlatan berivanlar ise, günde iki defa gelerek yaylada süt sağımının insanlara zor görünebileceğini belirterek, yayla hayatında berivanlığın en fazla sevilerek yapılan işlerin başında geldiğini ifade etti.

Editör: Wan Haber