Muğla Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün 2012 yılında hayata geçirdiği "Organik Tarımı Tanıtma ve Yaygınlaştırma" projesi kapsamında Yatağan'a bağlı Nebiköy ve Hacıbayramlar köylerinde çiftçilerle bir araya gelinerek sertifikalı organik tarımın önemine vurgu yapıldı.
Yurt çapında organik tarıma duyulan ilginin artmasıyla birlikte konu hakkında projeler geliştiren Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri Yatağan'a bağlı Nebiköy ve Hacıbayramlar köylerinde organik tarım ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Sema Köseoğlu ve Çiğdem Varlı ile Yatağan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Erizan Yılmaz ve Şener Gökcen tarafından verilen seminere Yatağan'a bağlı Nebiköy, Yava, Hacıbayramlar, Hisarardı ve Kafaca Kaplancık köylüleri katıldı.
Organik tarım ve organik tarımın amacı, organik ürünlerin ayırıcı özellikleri, organik tarıma başlama şekli, organik tarımın kuralları gibi konularda bilgilendirme yapılan toplantıda sertifikasyon sürecinin önemine ayrıca değinilerek; "Kontrol kuruluşu tarafından kontrolleri eksiksiz tamamlanan ve geçiş süresini tamamlayan işletmeye müteşebbis sertifikası ve ürün sertifikası verilir. Müteşebbis bu belgelerle ürününü organik ürün olarak pazarlar. Yaşam için esas unsurlar olan toprak, hava ve suyu kirletmeden, insan, hayvan, bitki ve çevre sağlığını koruyarak sürdürülebilir. Tarım yapmak, böylece daha sağlıklı ve güvenli gıdalar üretmektir. Organik tarımın esasları 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve ilgili yönetmelik ile belirlenmiştir. Kısaca bu esaslar; üretici ile kontrol ve sertifikasyon kuruluşu arasında sözleşme bulunur, planlı yapılan bir üretimdir, her aşaması kayıt altındadır, tarladan tüketiciye ulaşana kadar kontrollüdür, ürün kontrol ve sertifikasyon kuruluşu tarafından sertifikalandırılır, karşılıklı güven vardır" şeklinde açıklandı ve organik tarıma başlamak isteyen çiftçilerin izlemesi gereken yollar şu şekilde açıklandı; "Müteşebbis, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir kontrol ve sertifika kuruluşuna müracaat eder. Yetkilendirilmiş kuruluş başvuruda bulunan müteşebbisin organik tarım yöntemiyle üretim yapıp yapmayacağına dair karar verir ve müteşebbis ile sözleşme imzalayarak bir kod numarası verir. Yetkilendirilmiş kuruluş uygun zamanlarda gereken kontrolleri yapar. Kontroller sonucu uygun gördüğü müteşebbisin ürününü sertifikalandırır" denildi.
Ayrıca toplantıda Yatağan ve çevresinde organik tarıma örnek teşkil edebilecek üretimlerin yapıldığı ancak sertifikasyon sürecinin olmadığı belirtildi ve çiftçilerin bu konuda gereken girişimlerde bulunmaları istendi.
(MK-MB-İK)

08.02.2013 13:01:21 TSI

Editör: Wan Haber