İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde, Yaşar Üniversitesi (YÜ) işbirliğinde temelleri atılan Bilim Dükkanı'nın halka hizmet vermesi için hazırlanan protokol imzalandı.
Uygulama kapsamında yöre halkının bilimsel katkı gerektiren ihtiyaçlarının karşılanmasında YÜ ile Seferihisar Belediyesi işbirliği yapacak. Türkiye'ye model oluşturacak olan Bilim Dükkanı Projesi'nde beldede yaşayan insanların arasına inecek üniversite; araştırma, analiz, tasarım, proje ve eğitimleri Seferihisarlılarla paylaşacak. Projeyle bölge halkının hem kalkınması hem de ellerindeki imkanları daha iyi kullanmalarına çalışılacak. Sığacık'ta açılacak Bilim Dükkanı'nda, YÜ'nün üniversite ortamı sembolik olarak küçük ahşap bir kulübe içinde Seferihisar'da yaşayan 7'den 77'ye herkese bilgi dokümanları halinde dağıtacak.
Zamanla Seferihisar halkının hayatının değişeceğini belirten Belediye Başkanı Tunç Soyer, şöyle konuştu: "Seferihisar Belediyesi ve YÜ arasındaki işbirliğinin ilk adımı protokol ile atıldı, işbirliğimizin büyüyerek devam edeceğini umut ediyorum. Bu adım çok küçük bir adım gibi gözükse de üniversiteyerel yönetim işbirliği konusunda tüm Türkiye'de uygulanabilir bir model haline gelecek. Buna tüm kalbimle inanıyorum. Çünkü üç beş cümleyle ifade edilemeyecek bir içerikten bahsediyoruz. Bilim Dükkanı'nı yapacağımız küçücük bir kulübeden onlarca proje üretildi. İlk etapta bunların yirmi tanesini hayata geçirmeye başlayacağız. Bizim için çok heyecan verici. Çünkü bizim gibi ülkelerde, yerel yönetimlere üniversitenin bilimsel desteği son derece önemli."
YÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ise, "Seferihisar'ın bu projesinde yer almak bizim için bir ayrıcalıktır. Ama asıl önemli olan Seferihisar'ın belediyesi ve halkıyla burada yapmaya çalıştığı şeyler. Bunlar bizi çok etkiliyor. Üniversitelere de böyle şeylerden etkilenmek çok yakışır. Bilim Dükkanı'nın metrekaresi belki küçük ama ruhu yüreği ve yaptığı işlerin kapasitesi büyük. Projelerimizi, yenilenebilir enerji, gençlerin üniversite sonrası kariyer hedefleriyle ilgili destek olmakla ve Seferihisar'ı tanımlayan sembollerle birlikte hareketlendireceğiz" dedi.

BİLİM DÜKKANI'NDA NELER OLACAK?
Sığacık'ta belediye tarafından özel olarak tasarlanarak yaptırılan kulübede çocuk ve gençlerin bilime merakını artıracak etkinlikler sergilenecek. Özellikle yöreye özgü konularda halk, akademisyenlerce bilinçlendirilecek. Seferihisar'ın turizm ve kültür master planı için bilimsel destek verilecek. Seferihisarlı üreticilerin, turizmcilerin eğitimi için KOSGEB, İZKA, TÜBİTAK ve AB destekli projeler oluşturulacak. Tematik butik otel, ev pansiyonculuğu, marina yönetimi ve restoran işletmeciliği yanında yöresel tarım ürünlerinin hasat, paketleme ve pazarlama süreçleri YÜ ile Seferihisar Belediyesi'nin eşgüdümünde yöreye katma değer yaratan hizmetler üretmek için eğitim verilecek. Özellikle yöre kadınlarının ürettiklerinin pazarlanması için akademik destek verilecek.
Altın Satsuma'dan Türk hamamına, Seferihisar'da gerçekleştirilecek bilim dükkanında uygulanması planlanan bazı proje örnekleri şöyle: Seferihisar halkının eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, Seferihisar halkının sorunlarının tespiti anketleri ve Bilim Dükkanı tanıtımı, Sakin şehir yaz okulu projesi , Turizm semineri, Altın Satsuma Belgesel ve Kısa Film Yarışması, Seferihisar üretici pazarında mandalina üretimi ve pazarlanmasına katkı, Uluslararası öğrencilerin Bilim Dükkanı çalışmalarına katılımı, Seferihisar'a turistik Türk hamamı yapılması, İmar planları revizyonlarında danışmanlık, Seferihisar'daki öğrencilerle model rüzgar jeneratörü imal edilmesi, Özellikle çocuklara bilimi sevdirmek için teleskop, güneş saati gibi bilimsel oyuncaklarla eğitim.
(AÖK-ERG-Y)

06.02.2013 13:40:24 TSI

Editör: Wan Haber