Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Yaşar Doğu Kapalı Spor Salonu'nu 19 Mayıs 1919 bağımsızlık mücadelesini anlatan üç boyutlu panorama müzesi haline getireceklerini söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şehnaz Dereli'nin AKS TV'de hazırlayıp sunduğu "İş ve Ekonomi" programının konuğu oldu. Belediye hizmetlerinden daha çok Samsun ekonomisinin masaya yatırıldığı programda Başkan Yılmaz, Şehnaz Dereli'nin sorularını cevaplandırdı. Dereli'nin 1999 yılında başkanlığa aday olduğunda Samsun ekonomisini iyileştirmeye yönelik vaatlerini ne kadar yerine getirdiklerine yönelik sorusunu cevaplayan Başkan Yılmaz, "İlk aday olduğumda 'belediye hizmetleri önemli ama ondan önce kent ekonomisini ayağa kaldırmak lazım' diyerek yola çıktım. İlk aday olduğunda hep 'aş, iş, ekonomi' diyordum. Bu başlıklar o yıllarda Türkiye'nin çok ihtiyacı olan şeylerdi. Seçim stratejimizi bu başlıklar olarak belirlemiştik. O yıllardan bu yıla gelince iyi düşünmüşüz diye düşünüyorum. Bana göre dünyadaki tüm şehirler şehircilik ihtiyaçlarından ziyade iktisaden zenginleşme ihtiyacı duyarlar. İnsanların hayatlarını idame ettirmesi için aş ve iş önceliklidir. Onun için ekonomi çok önemli. Bugün, bu yönde çok mesafe kat ettik. Biz 1999 yılında oturup da, 'işte 10 yıl sonra Samsun'da üç tane beş yıldızlı otel olacak, 7 bin 500 kişilik spor salonu olacak, 35 bin kişilik stadyumun temelini atacağız, sekiz tane özel hastanesi, 500 yataklı büyük kamu hastanesi olacak, 50 bine yakın konut üretilecek, marina olacak, şehrin bir ucundan diğer ucuna raylı sistem olacak, ikinci üniversitesi olacak' gibi şeyler söyleseydik, bize, 'çok iyi niyetle söylenmiş laflar ama gerçekleşmeleri zor olan şeylerdi' derlerdi. Bugün Allah'a çok şükür bunları hallettik. Her şeyi halletmiş değiliz. Ama Samsun 1999'lu yılların psikolojisinin çok ötesine geçti" dedi.
Son 10 yılda Samsun'da yaşanan gelişmelerin kendisini geleceğe dönük çok umutlandırdığını belirten Yılmaz, "Şu anda da iyiye doğru gidiyoruz. Bilindiği gibi Türkiye'nin 16 tane büyükşehrine 13 tane daha ilave oldu. Bu şehirleri yukarıdan aşağı sıralarsanız nüfus itibariyle Samsun, Türkiye'nin 15'inci büyük şehri. Çok şükür ekonomi olarak da çok altlarda değil. Şehrinde raylı sistem olan 10 şehirden bir tanesiyiz. Samsun'da biz petrol mü bulduk, Samsun da biz bizden önce işletilmeyen bir yer altı madeni vardı da onu mu çıkarttık? Biraz daha iyi yönettik, doğru zamanda doğru adımlar atmaya çalıştık. Biraz fazla koştuk. Belki bundan sonra daha da fazla koşmamız gerekiyor. Çünkü tüm şehirler koşuyor. Kimse oturup da 'ben işimi tamamladım, fazla koşmama gerek yok' demiyor. Ekonomimiz daha da iyi olacak. Daha da iyi olması için biraz daha el ele tutuşacağız, biraz daha koşacağız. Türkiye'de şehircilikle ilgili güzel örnekler görüyoruz. Bizim geçmişin o düzeninin işlemeyen taraflarını göz önüne alarak yeniyi planlamamız lazım diye düşünüyorum. Bizim şehrimiz, şehircilik adına, belediye hizmetleri adına güzel başarılara imza atıyor. Gelecekte atacak da. Bu kaçınılmaz. Hükümetimizin önüne hedef koyduğu Türkiye'nin 2023 vizyonu var. Bu vizyonu taşıyan, vizyonun mesajını almış ve bunun katkılarını yerine getirmiş veya getirmeye çabalamış da bir yerlere gelebilmiş şehirler olarak sıralama yapılacak. Bu sıralamayı da nüfusuyla değil ekonomisiyle, ihracatıyla sıralanacak. Onun için ben Samsunumuzun çok değerli sanayicileriyle dirsek temasları kurup el ele tutuşup gereğini yerine getirmemiz gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
2013 yılının dışarıyla bugüne kadar kurulmamış kontakları çok artırmış, işbirlikleri kurmuş bir yıl olacağını belirten Yılmaz, "Bu süreci çok hızlandıracağız. Karşımıza mutlaka sorun çıkacak ama asla yılmayacağız. Mutlaka sonuç alacağımıza inanıyorum. Karşı sahillerle gidiş gelişi bir kere kolaylaştırıcı olmaktan başka bir çaremiz yok. Karşımızda 250 milyonu bulan büyük potansiyel bizim çıkışımız olacak. Bilindiği gibi 2004 yılında başlayan ve 2006 yılında tamamlanan Devlet Planlama Teşkilatı ile yaptığımız İl Strateji Planımız hazır vaziyette. Şu anda uğraştığımız tüm çabalar belirlediğimiz kategorilerin altını doldurmaya dönük çalışmalar. Bizim dışarıya bir şeyler satarak para kazanıp kendimizi zenginleştirmeye ihtiyacımız var. Birbirimize ticaret bizi zenginleştirmez. Kentsel sermayemizi büyütmeliyiz. Süreci böyle planlamalıyız diye düşünüyorum. Benim sanayicim çok şükür dünyanın dört bir yanına yaptığı imalatı ihraç ediyor. Ama burada bizim ihracatımızı küçük gösteren bir figürde bazı kuruluşların genel merkezlerinin Samsun dışında olması. İhracat buradan yapıldığı halde buradaki envantere dahil olmuyor. Bizim bu problemi çözmemiz lazım. Çünkü bu Samsun'a bir haksızlık. Yani bizim buralarda üretilmiş olan bazı katma değerlerimiz de başka illerin limanların ihraç ediliyor, oranın envanterine kayıt oluyor. Bunları çevirip bizim katma değerlerimiz haline getirmemiz gerekir" şeklinde konuştu.
Başkan Yılmaz, programda kent turizmine dönük bazı çalışmalardan da bahsetti. Yılmaz, Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Yaşar Doğu Kapalı Spor Salonu'nun 19 Mayıs 1919 bağımsızlık mücadelesini anlatan üç boyutlu panorama müzesi haline getireceklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Suat Kılıç sağ olsun kentimize biri 7 bin 500 kişilik diğeri de 2 bin 500 kişilik iki spor salonu yaptırdı. Bunlar kısa sürede biten ve kolay olmayan işler. Sadece 7 bin 500 kişilik salonu 35, 40 milyon TL para harcandı. Bunun yanında Fuar ve Kongre Merkezimiz yakında hizmete girecek. Tüm bunlar turizm iddiası olan şehirlerin olmazsa olmazları. Bu unsurların hepsi kent turizmine katkı sağlayacak. Sayın Bakanımız yeni salonda uluslararası judo organizasyonuna ev sahipliği yapmak istiyor. İnşallah mart ayı sonuna kadar salonu tamamlarız ve bu organizasyonu yaparız. Bunu yaparsak şehrimize en az 5 bin insan gelecek. Bu arada yeni salonlar yapılınca şehrin önündeki eski olan Yaşar Doğu Spor Salonu'nu yıkacaktık. Sayın Valimizin benden bu salonla ilgili bir ricası oldu. Sayın Valimiz, 'Kurtuluş Yolu ambiyansını İstanbul'daki 1453 panoraması gibi 19 Mayıs 1919 panoraması ile taçlandıralım' önerisinde bulundu. Benim Sayın Valimi kırmam mümkün değil. Sayın Gençlik ve Spor Bakanımıza da valimizin önerisini ilettik. Sağ olsun bakanımız da katkı vereceğini söyledi. Şimdi orayı bir panorama müzesine dönüştüreceğiz. Samsun'da müze konusunda eksikliklerimiz var. Kent müzemizi önümüzdeki günlerde hizmete alacağız. Bizim arkeoloji müzemiz de yeterli değil. Orayı da bulunduğu yerden kaldırıp Samsun'a yakışır modern bir yere konuşlandırmalıyız. Bu zor bir iş değil. Bunu yapabiliriz. Onun yerini de bulduk. 2014 gibi programa aldırabilirsek bunu kısa sürede yaptırabiliriz."
(SAM-SLH-Y)

23.01.2013 10:30:15 TSI

Editör: Wan Haber