Adıyaman İl Emniyet Müdürü Trafik Denetleme ve Şube Müdürü Nadir Telli, yarıyıl tatiline gidecek olan sürücüleri uyararak dikkat etmeleri konusunda uyardı.
Telli, kış mevsiminde, olumsuz hava şartlarında sürücülerin diğer mevsimlere göre daha dikkatli olmaları, meydana gelen kazaların önemli bir bölümünün olumsuz yol ve hava şartlarına bağlı meydana geldiği belirtti.
Telli, yarıyıl tatiline gidecek olan sürücülerin çok dikkatli olmaları gerektiğini ifade ederek, "Yarıyıl tatilinin kış mevsiminde olması ve sürücüleri tatile araçları ile çıkacaklarından, özellikle havaların karlı ve yolların buzla kaplı olma ihtimaline karşı, sürücüler sürücülük davranışlarını değiştirmelerini, risk durumuna göre hareket etmeleri, hava yol ve araçlarının durumuna göre hızlarını ayarlamaları gerekmektedir. Öğrenci velilerinin şehir dışına araçları ile birlikte çıktıklarında ve dönüş sırasında, mutlak surette hazırlıklı yola çıkmalarını, meteorolojik bilgileri takip etmeleri, yol durumu hakkında bilgi almaları önemlidir.
Özelikle, yağmur, tipi, kar yağışı, sis, buzlanma gibi olumsuz hava ve yol koşullarının, sürücülerin görüş mesafesini azalttığı, araçların fren mesafesini arttırdığı ve buna paralel olarak da trafik güvenliğinin olumsuz yönde etkilendiğini tüm sürücülerinin bilmesi ve ona göre tedbir alması gerekiyor" dedi.
Telli trafik denetimlerinin artırılacağını belirterek, "Uygulamakta olduğumuz kış denetim programlarına paralel olarak, yoğun kar yağışı, sis, buzlanma gibi muhtemel olumsuz hava koşulları meteorolojik bilgi ve tahminler vasıtasıyla, ilgili kurumlarla beraber gerekli tedbirler almaya devam edilecektir. Etkili kar yağışı ve hava muhalefeti nedeniyle yolların kapanması durumunda terminallerde otobüslerin hareketlerine izin verilmeyecek, trafiğe kapanan yollara girmelerine izin verilmeyen araç sürücüleri ve yolcuları meskûn mahallerdeki konaklama tesislerinde barındırılacaktır. Sürücülerin araçlarında, zincir ve çeki halatı, takoz, reflektör vb. ekipmanlarını bulundurmaları, istekleri haline zincir yerine kar tipi kış lastiklerini kullanmaları gerekmektedir. Araçlarının kışlık bakımlarını yaptıktan sonra, sürücülerin fiziki ve psikolojik olarak hazır olduktan sonra çıkmalarını, araç kullanırken hızlarını yol ve hava durumunu dikkate alarak hızlarını düşürmelerini, karlı ve buzlu yollarda tekerlerine zincir takmalarını ve görevlilere zorluk çıkarmamalarını, araç kullanırken ani sürücülük reaksiyonunda bulunmamalarını ve gereksiz manevradan kaçınmalıdırlar. Uykusuz yorgun araç kullanmayın, emniyet kemeriniz takılı olsun, cep telefonu ile araç kullanmayın, sık sık mola verin ve kendinize zaman ayırın" dedi.
Telli son olarak, sürücülerin toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini, zorunlu olmayan seyahat ve tatillerinin kısa süre de olsa ertelemelerini, meteoroloji ile yol durumu hakkında, ilgili kurumlardan bilgi edinmelerini, önemle tavsiye ettiklerini belirterek, kazasız ve sağlıklı yolculuklar dilediğini belirtti.
(CK-AŞ-Y)

24.01.2013 17:13:33 TSI

Editör: Wan Haber