Van'ın en eski çarşısı olarak bilinen Sobacılar Çarşısı'nın esnafı, bu yıl havaların erken soğumasıyla sezonu açtı. Sobacılar Çarşısı'nda büyük bir hareketlilik dikkat çekerken, satışlar esnafın yüzünü güldürüyor. Bu yıl kışın erken gelmesiyle beraber geçmiş yıllara göre yoğun bir sezona girdiklerini dile getiren çarşı esnafı, doğalgazın yaygınlaşmasıyla kent merkezinde fazla talep olmadığını, ilçe ve ilçelere bağlı kırsal mahallede oturan vatandaşların soba almak ve tamir ettirmek için kendilerine geldiklerini belirtti.
 


“Havalar soğudukça ilgi artıyor”

Havaların soğumasıyla birlikte daha çok soba tamiratı işi geldiğini söyleyen Metin Akcan isimli soba ustası, “Soba sezonunu açtık. İşlerimiz yavaş yavaş yoluna giriyor. Havalar soğudukça ilgi artıyor. Soğuk olduğu zaman sobalar da kurulmaya başlıyor. O zaman da sezonumuz tam açılıyor. Öncelikle şu an turbo soba tamiratlarını yapıyoruz. Bu yüzden millet erkenden sorunlu sobalarını tamire getiriyor. Havalar tam soğuk olduğu zaman sobalar hazır olsun diye. Yaz ayında her yıl olduğundan daha düşüktü işlerimiz. Bu sene de mangal, semaver, şiş, ısıtıcı, su sobası satışı yaptık” dedi.
 


“Bizlere şehirdeki vatandaştan çok köylü kesimi geliyor”

2011 yılından bu yana kentte doğalgazın hızla yaygınlaşmasıyla işlerinin düştüğünü ifade eden Akcan, şehirdeki vatandaştan çok köylü kesiminin kendilerini tercih ettiğini söyledi. Akcan, “Doğalgazın yaygınlaşması ister istemez işlerimize etkisi oldu. Şehir merkezindeki insanlar; soba borusu, soba, tahta, muşamba kullanıyordu. Doğalgazdan sonra hiçbirine gerek kalmadı. Bizlere şehirdeki vatandaştan çok köylü kesimi geliyor. Köylüler bizlere geldiği için işlerimiz durma noktasına gelmedi” şeklinde konuştu.

Yaz ayında iş yapamadıklarını belirten Salih Taşkın isimli soba satıcısı ise havanın soğumaya başlamasıyla yoğun bir sezon açtıklarını dile getirdi. Daha çok kırsal mahallede oturan vatandaşın kendilerine geldiğini ifade eden Taşkın, “Şu ana kadar işsizlik vardı, iş yoktu. İşlerimiz bu yıl iyi başladı. Daha çok köylüler, fakirler bize geliyor. Zenginler ise evlerine doğalgaz çekmişler” diye konuştu.(iha)

Editör: Wan Haber