AKP’nin “yargıya darbe” olarak planladığı tasarıyla Yargıtay’da “yayın” amacıyla kurulmuş döner sermayenin ödeneği rekor artışla 50 bin liradan 10 milyon liraya çıkarılıyor. Ödeneğin yayın faaliyetlerinin yanı sıra “ulusal ve uluslararası sempozyum, seminer” giderleri için de kullanılabilmesine olanak sağlanıyor. TBMM Adalet Komisyonu’nun CHP’li Üyesi Ömer Süha Aldan, düzenlemenin üyeleri “seminer, sempozyum adı altında gezdirerek memnun etmek, döner sermaye parasıyla tavlamak” amacını taşıdığını savundu.

Rekor ödenek artışı

“Cemaatçi üyeleri tasfiye” gerekçesi ile yüksek yargı organlarının üye yapısını tümüyle değiştirmeyi hedefleyen AKP’nin hazırladığı ve pazartesi günü TBMM Genel Kurulu’na gelecek tasarıda, tartışma yaratan maddelerden biri de Yargıtay’daki “döner sermaye” yapılanmasıyla ilgili. Tasarı bu haliyle kabul edilirse “Yargıtay Yayın İşleri Müdürlüğü görevlerinin yerine getirilebilmesi amacıyla kurulduğu” belirtilen Yargıtay Yayınları Döner Sermayesinin ödeneğinde “rekor” düzeyde bir artış yapılacak. Şu anda “50 bin lira” olan ödenek yeni düzenlemeyle “10 milyon liraya” yükseltilecek.

Maddeyle ilgili değişiklik sadece ödenek artışıyla da sınırlı değil. Maddeye “Ulusal veya uluslararası sempozyum, seminer ve diğer bilimsel toplantılar ile fiziki veya elektronik olarak kitap, dergi veya diğer her türlü yayın faaliyetlerinin giderleri ve kütüphaneye satın alınacak her türlü süreli veya süresiz yayınların bedeli döner sermayeden karşılanabilir” hükmü eklenerek, yayın dışında kullanımın yolu da açılıyor.

Amaç üyeleri “tavlamak”

TBMM Adalet Komisyonu’nun CHP’li üyesi Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, yüksek yargıyı tümüyle yeniden dizayn için harekete geçen AKP’nin, bu madde ile üyeleri “döner sermaye parasıyla tavlamayı” amaçladığını savundu. Aldan, tartışma yaratan düzenlemeye ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
 
“Bu madde, yerini korumayı garantileyen Yargıtay Başkanı’nın Erdoğan’la yaptığı çay hasadının oldukça verimli geçtiğinin göstergesi. Bu madde şu anlama geliyor; AKP Yargıtay’ın üye yapısını bir gecede değiştirdikten sonra, üyeleri seminer, sempozyum adı altında yurt içinde ya da yurt dışında gezdirerek memnun etmeye, yani rekor bir artışla yükseltilen döner sermaye parasıyla tavlamaya çalışacak.
 
Şu anda yargıdaki cemaatçileri tasfiye için sosyal demokrat ve ülkücülerle bir koalisyona razı olan AKP, zaman içinde buna ihtiyacı kalmayacağı için tüm kadroları kendi istediği isimlerle dolduracak. Çünkü yasada üç yıllık bir kademeli geçiş söz konusu. AKP, ülkenin başına bela ettiği cemaati, yargıdan tasfiye bahanesiyle parti devletini, başka bir deyişle AKP’yi Erdoğan yönettiği için Tayyibistan’ı kurma hedefine ulaşmayı amaçlıyor.”
 
KAYNAK: Birgün

Editör: Wan Haber