Adana'da 200 TL için minibüs değnekçisini boğazını keserek öldürmekten yargılanan sanığa verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından onanırken, yardım eden yeğenine verilen 20 yıl hapis cezası ise az bulunup bozuldu.
Merkez Yüreğir ilçesi Ali Hocalı köyü yakınlarındaki bir tarlada 15 Kasım 2010'da İsmail Erbek (51), boğazı bıçakla kesilerek öldürülmüş halde bulundu. Olaydan 3 gün sonra taksici K.Ü., jandarmaya giderek Erbek'i arkadaşları Ali Yeşil (29) ve Salim Öğredik'in (20) öldürmüş olabileceğini bildirdi. Bu ihbar üzerine yakalanıp tutuklanan ve Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Yeşil, "Yeğenim, taksici ile birlikte cinayeti işledi, suçu benim üzerime atıyorlar. Ben öldürmüş olsam suçumu kabul eder gider yatarım" diyerek yeğenini suçladı. 18 Ekim 2011'de yapılan karar duruşmasında ise, minibüs değnekçisini kendisinin öldürdüğünü itiraf etti.
Minibüs değnekçisini güvenini kazanmak için önce berbere götürüp tıraş ettirdiğini ifade eden Yeşil, "Oğlu bir akrabamın telefonunu gasp etmişti. Oğlunu sorduğumda tersleyip, hakaret etti. Selim evden bıçak getirip bana verdi. Olayı taksiciye anlattım. O da 'Götürüp 1-2 tokat atalım' dedi. Adana'dan çıkarken adamı öldürme niyetimiz yoktu. Konuşacaklarımız olduğunu söyleyince yüzüme tükürdü. Ben tokat, Selim tekme attı. Yere düşünce boğazını keseceğimi söyledim. Taksici ip ve sopa verdi. Selim ellerini bağlayıp tekme attı. Ben de boğazını kestim, pişmanım" dedi.
Müebbet hapis istemiyle yargılanan Selim Öğredik ise, katilin dayısı Yeşil olduğunu söyledi. Öğredik, "Değnekçi ile sohbet ederken dayım değnekçinin cüzdanındaki parayı gördü. Samimiyet kurup, önce tıraş ettirip, sonra evine götüreceğini söyledi. Taksiyle köye giderken araçtan indik. 'Oğlun yeğenimden para almış, vereceksin' dedi. Parası olmadığını söyleyince tokat atıp adamın elinden tutmamı söyledi. Elini tutar gibi yaptım. Boğazını kesti. 200 lirasını aldı. Beni de ölümle tehdit etti" diye konuştu.
20 yıl hapsi istenen taksici K.Ü. ise, cinayeti kendisinin aydınlattığını belirtip beraatını istedi. Mahkeme heyeti, Ali Yeşil'i 'tasarlayarak adam öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum etti. Cezada indirim uygulanmazken, öldürdüğü kişinin 200 lirasını da gasp ettiği için ayrıca 12 yıl hapse çarptırıldı. Yeşil'in yeğeni Öğredik ise 'cinayete ve gaspa yardımcı olmak' suçundan 20 yıl hapse mahkum edildi. Taksici K.Ü. delil yetersizliğinden beraat etti.
Karara yapılan itiraz üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, katil zanlısı Yeşil ile taksici K.Ü.'ya verilen cezaları onarken, Öğredik'in cezasını bozdu. Yargıtay, Öğredik'in öldürme olayında 'feri değil asli sanık' olduğunu belirterek katil zanlısı Yeşil gibi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesini istedi. Öğredik, önümüzdeki günlerde yerel mahkemede yeniden yargılanmaya başlayacak.
(FKE-CC-Y)

08.02.2013 10:47:51 TSI

Editör: Wan Haber