Avrupa Birliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği'nin işbirliği ile uygulanan ve İngiltere Büyükelçiliği'nin Avrupa'yı Birleştirme Programı kapsamında desteklenen "Avukatlar için Yargı ve Temel Haklar Projesi" kapsamındaki eğitimlerin ikincisi,10-12 Ocak tarihleri arasında Erzurum'da gerçekleştirilecek.
AB Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, proje ile yargı sürecinin ayrılmaz bir parçası olan avukatların Avrupa Birliği ile müzakerelerde büyük öneme sahip olan "Yargı ve Temel Haklar" faslına ilişkin farkındalıklarının artırılması hedefleniyor. 3 gün sürecek olan eğitim programın açılışı, Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Mehmet Cangir, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler ve Erzurum Barosu Başkanı Faruk Terzioğlu'nun katılımıyla yarın Erzurum Barosu'nda gerçekleştirilecek. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış konu ile ilgili olarak, "Avukatlar için Yargı ve Temel Haklar Projesi, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasında önemli bir misyon üstlenen avukatlarımızın AB sürecindeki çalışmalarımıza katkı sağlayacak, Avrupa'da Türkiye'nin hak ve hukukunun savunulmasında da avukatlarımızın çabalarını taçlandıracaktır" açıklamasında bulundu.
Açıklamada daha önce yargı ve temel haklar konusunda hakim ve savcılara yönelik pek çok eğitim ve farkındalık artırma faaliyeti gerçekleştirildiği, ancak bu proje ile ilk kez yargı sürecinin en önemli ayaklarından biri olan avukatlara yönelik kapsamlı bir eğitim programı geliştirildiği kaydedildi.
Avukatların yargı alanında Avrupa Birliği uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmalarını amaçlayan, 7 pilot ilde toplam 350 avukata yönelik eğitimleri kapsayan ve Ekim 2012'de açılışı yapılan projenin Haziran 2013'e kadar sürmesi öngörülüyor. Proje kapsamında ilk imzalar Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi M. Haluk Ilıcak ve İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway'in katılımıyla İstanbul'da atıldı. 2012 Kasım ayında Konya'da düzenlenen ilk eğitimle, 70'in üzerinde avukata ulaşıldı. Proje ile Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelerinde büyük öneme sahip olan "Yargı ve Temel Haklar" faslına ilişkin eğitimler düzenleniyor. Yargı ve temel haklar alanında ilgili kurumların katkılarıyla bir el kitabının hazırlanması da sürerken, ayrıca konu ile ilgili yayınların ve projelerin yer alacağı bir internet sitesi hizmete sokuldu. Proje kapsamında avukatların katılacakları yurtdışı çalışma ziyareti de gerçekleştirilmesi planlanıyor.
(ZÇ-CC-Y)

09.01.2013 14:40:19 TSI

Editör: Wan Haber