DÖKH'lü kadınlar öncülüğünde Rojava'ya ulaştırılmak için toplanan yardım malzemesi yüklü 12 kamyonun, Şenyurt Sınır Kapısı'nda geçişi engellendi. Yardım malzemelerin kontrolden geçirildikten sonra geçişlerine izin verileceğinin söylenmesine rağmen, yaklaşık 24 saattir herhangi bir gelişme yaşanmadı. DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, devletin ciddiyetsiz yaklaşımıyla karşılaştıklarını belirterek, yapay sınırların artık kaldırılması gerektiğini vurguladı. 
 
DÖKH'lü kadınlar öncülüğünde Diyarbakır, Van, Mardin ve Ağrı'nın Doğubayazıt kentlerinde Rojava için toplanan acil ihtiyaç malzemeleri yüklü 12 yardım kamyonu, dün sabah saatlerinde Kızıltepe'ye ulaştıktan sonra, Rojava'ya geçmek üzere Şenyurt Sınır Kapısı'na doğru hareket etti. Sınır kapısına ulaşan kamyonların geçişine görevliler tarafından izin verilmedi. Kontrolden geçirildikten sonra geçişlerine izin verileceğinin söylenen yardım kamyonları, keyfi nedenlerle 24 saattir sınır kapısında bekletiliyor. 
 
 
Yardım konvoyunun sınırdan geçişine izin verilmediği haberi üzerine yüzlerce kişi, dün akşam saatlerinde sınır kapısına yürüdü. Sınır kapısına ulaşan topluluk, sabah saatlerine kadar zılgıt, alkış ve sloganlarla halaylarla durumu protesto etti. Sınır kapısında gece saatlerine kadar bekleyişler sürerken, sınırın Derbesiyê tarafında ise megafonlarla karşılıklı selamlaşmalar yapılması dikkat çekti. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterinin açıldığı sınır kapısının Derbesiyê tarafında "Bijî berxwedana bakur", "Bijî YPG", "Bijî serok Apo", "Bijî biratiya gelen" sloganları atıldı. Şenyurt tarafında ise "Bijî berxwedana Rojava", "Bijî YPG", "Bijî yekîtiya rojava", "Bijî yekîtiya jinan" sloganları ile karşılık verildi. 
 
Yardım konvoyunun geçişine izin verilmemesi üzerine sınır kapısına gelerek yetkililerle görüşen DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, sonrasında yaptığı açıklamada, "DÖKH olarak Rojava'daki halkımızla dayanışma, onların verdikleri mücadeleye acil ihtiyaçlarını karşılamak temelinde bir kampanya başlattık. İnsani yardım temelinde DÖKH'lü kadınlar öncülüğünde toplanan yardımları kadın belediye başkanları, seçilmişler ve halkımızın katılımıyla Rojava'da halkımıza ulaştırmak için Şenyurt Sınır Kapısı'na getirmiş bulunmaktayız. Biz 24 saattir buradayız. Devlet yetkilileri ile 24 saattir yaptığımız görüşmelerde toplanan acil ihtiyaç malzemesi bir an önce sınırın öbür tarafındaki insanlara ulaştırmak istediğimizi belirtmemize rağmen, hala bir sonuç almış değiliz. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Dış İşleri Bakanlığı düzeyinde görüşmeler gerçekleştirdik. Dün itibari ile yaptığımız her görüşmede toplanan yardımların sınır kapısından geçebileceğini söylendi, ancak bir takım bürokratik sorunlar yaşanacağı, bu sorunların çözüleceği söylendi. Atalay 'toplanan yardımların yarım saat içinde gönderilecek' demesine rağmen sınır kapısındaki yetkililere resmi bir yazının ulaşmadığı için toplanan yardımlar hala bekletiliyor" dedi. 
 
'Devletin ciddiyetsiz yaklaşımı ile karşılaştık'
 
"Devletin ciddiyetsiz yaklaşımıyla karşılaştık " diyen Tuğluk, getirdikleri 12 kamyon ihtiyaç malzemelerinin tamamen çocukların, kadınların acil ihtiyaçları olduğunu belirterek, devletin tutarsız yaklaşımını kınadıklarını aktardı. Tuğluk, bunu asla kabul etmeyeceklerini sözlerine ekleyerek, yaşanan engellemenin insani olmayan bir yaklaşım olarak gördüklerini söyledi. Tuğluk, karşı tarafta 10 dakikada ulaştırabilecekleri malzemelerinin devletin yaklaşımından dolayı saatlerce bekletildiklerini dile getirerek, "Bu yapılan insanlık dışıdır. Karşımıza çıkarılan hukuksuzluğun kendisidir. Bu hukuksuzluk malzemelerin gönderilmesini engelliyor, bir insani yardım koridoru açılabilir" diye konuştu. 
 
'Bu yapay sınırlar kaldırılmak durumdadır'
 
"Rojava'daki halkımızın mücadelesi bizim mücadelemizdir. Biz onları asla yalnız bırakamayız. Onlarla ne pahasına olursa olsun her koşulda dayanışma içinde olacağız" diye belirten Tuğluk, şöyle dedi: "Rojava'daki halkımızın bu direngen direnişine yeterince sahip çıkamamanın burukluğu içerisindeyiz. Biz bunu telafi etmek istiyoruz. Biz özeleştiri de vermek istiyoruz. Halkımıza karşı bu engeller artık kalkmak durumunda. Sınır kapısında yardımlar geçinceye kadar biz burada kalmaya devam edeceğiz. Tahammülün sınırına geldik. Bu kapılar açılmak durumundadır. Bu yapay sınırlar kaldırılmak durumdadır. İnsani yardım çerçevesinde hiçbir engel kalmamalıdır. Bu eksende tüm halkımızın duyarlı olmasını yardımlarını esirgememesini istiyoruz. Çünkü orada bu insani yardımlara ihtiyaç var ve bu çerçevede sorumlu davranmak durumundayız. Devletin bu engellerini aşmak durumundayız. Halkımız ve kamuoyu duyarlı olmalı, bu kapıların açılması konusunda herkesin çaba içinde olması lazım."
 
Mardin Valiliği tarafından Sınır Kapısı'na gönderilen Kızılay ve AFAD ekipleri ise, dünden bu yana beklemelerine rağmen kendilerine henüz bir resmi yazı ulaşmadığı için, toplanan yardımların kontrolünü yapamıyor. DİHA
Editör: Wan Haber