Yaklaşık bir ay önce doğada vatandaşlar tarafından yaralı olarak bulunduktan sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nce tedavi altına alınan yaralı şahin belediyeye ait "Burkaz" hayvanat bahçesine teslim edildi.
Uşak'ta geçtiğimiz ay avcılar doğada kanadı kırık bir şahin bulmuştu. Kanadındaki kırık nedeniyle uçamayan şahini yakalayan avcılar, yaralı kuşu Doğa Koruma ve Milli parklar Şube Müdürlüğü'ne teslim etti. Doğa Koruma ve Milli parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri ise yaralı şahine "Burkaz" adı vererek tedavi etmeye çalıştı. Yaklaşık bir ay süren tedavi sürecinin ardından Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürlüğü yaralı şahini belediyeye hayvanat bahçesine teslim etti. Uşak Şube Müdürü Uğur Ulaşoğlu, şahinin tam olarak iyileşmediğini belirterek bu nedenle hayvanat bahçesine bıraktıklarını söyledi.
Bir ay süren tedavi sürecinin ardından yaralı şahin "Burkaz'ı" doğaya bırakmak için Bölme kasabası yakınlarındaki ormanlık alana getirdiklerini söyleyen Ulaşoğlu, "Şahini bıraktığımızda yarasının tam olarak iyileşmediğini fark ettik. Bizde şahini yeniden yakaladık. Çünkü bu haliyle bıraksaydık doğal ortamda yaşama şansı çok azdı. Tekrar kafese koyup şahini Uşak Belediyesi Şahin Hayvanat Bahçesi'nde sergilenmek üzere Veteriner İşleri Müdürlüğü'ne teslim ettik. Biz yaralı şahine elimizden gelen tedaviyi uyguladık ama kanadında parçalı kırıklar olduğu için tam bir iyileşme mümkün olmadı. Bundan sonrada iyileşme şansı yok. Doğaya bırakırsak bir kaç gün içinde açlıktan ölür. Bu nedenle Uşak Belediyesi Hayvanat Bahçesi'ne teslim ettik" dedi.
Doğadaki yırtıcı kuşların ekolojik dengenin sağlanmasında önemli rol üstlendiğini de bildiren Uğur Ulaşoğlu, "vatandaşlarımız bu konuda duyarlı olmalılar. Gördükleri yırtıcı kuşları zarar vermemeliler. Onların yaralı olduğunu görmeleri halinde bize haber vermelerini de istiyoruz. Çünkü bu yırtıcılar ve doğadaki her canlı ekolojik dengenin korunması adına önemli roller üstleniyorlar. Tedavi etmeye çalıştığımız ve "Burkaz" adını verdiğimiz kanadı kırık şahin vurulmuştu. Bu hayvanların avlanması zaten yasak. Ayrıca şahin türü yırtıcılar etle beslendikleri için eti de yenmiyor. Bu yırtıcılar doğada fare, yılan gibi hayvanları yiyerek besleniyor" dedi.
(KY-İK)

15.12.2012 14:39:46 TSI

Editör: Wan Haber