20 yıldır kalp hastası olan ve 7 yıldır yatağa mahkum kalan Şanlıurfalı ud sanatçısı İbrahim Özkan, Gaziantep'te ilk defa yapılan total yapay kalp ameliyatının ardından, çantaya konulan yeni kalbiyle hayata tutundu.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde, bir ilk daha gerçekleştirildi. Daha önce geçici yapay kalp ameliyatları yapılan Tıp Fakültesi'nde bu kez, Türkiye'de sadece 6 kişide yapılan total yapay kalp ameliyatı gerçekleştirildi. Türkiye'de 7. kişi olarak, total yapay kalp ameliyatı geçiren Şanlıurfalı ud sanatçısı İbrahim Özkan'ın iflas eden kalbi, tamamen yerinden çıkarıldı. Yerine takılan total yapay kalp ile kanı pompalanan 65 yaşındaki Özkan, artık kalbini çantada taşıyor. Yapılan başarılı ameliyatın ardından taburcu olan ve doktorları ile birlikte kameraların karşısına geçen İbrahim Özkan, ud çalmayı da ihmal etmedi. Kendi bestelediği eseri seslendiren Özkan, 20 yıl önce kalp hastalığına yakalandığını ve 7 yıldır yatalak bir durumda olduğunu belirterek, her şeyin sigaradan kaynaklandığını söyledi. Sigara kullananları uyaran Özkan, "Benim gibi olmak istemiyorsanız, bir an öncesi sigarayı bırakın. Bu süreçte bana destek olan doktorlarıma bütün emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Düzenlenen basın toplantısında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise, üniversitelerinin akademik başarı anlamında her geçen gün daha iyi bir konuma geldiğini belirterek, "Gaziantep Üniversitesi sadece bölgeye değil, Türkiye'ye, hatta komşu ülkelere referans olan önemli sağlık hizmetlerini gerçekleştiren bir merkez haline geldi. Bu nedenle her gün yeni şeyler yaparak dünyada, Türkiye'de yapılan yenilikleri Gaziantep'te de arkadaşlarımızın emeğiyle hizmet veriyoruz. Gaziantep Üniversitesi'nin bu gibi çalışmalarla, bölgenin parlayan yıldızı olduğunu tescillemiş oluyoruz" diye konuştu.
Rektör Coşkun, hastanelerinde ilk total kalp naklinin gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Hastamız gördüğünüz gibi şu anda aramızda. Total kalp nakli dünyada ve Türkiye'de çok nadir yapılan ameliyatlardan biri. Destek kalp nakli zaten yapılıyor ama bu yapılan kalp tümden yerinden çıkarılıyor, yerine suni olarak kalp vazifesini gören cihaz yerleştiriliyor. Bu operasyon çok nadirde yapılsa üniversitemizde artık gerçekleştirilmektedir. Hastamız ameliyat sonrası yoğun bakımda bir süre tutulduktan sonra gerekli bakımlarının ardından taburcu oldu. Şu anda kendi kendini idare etme durumuna geldi. Hatta kendisi 'udi' olduğu için artık bu çalışmalarını yeniden sürdürebilecek" ifadelerini kullandı.
Rektör Coşkun, yapılan başarılı operasyonun bir ekip halinde yapıldığını da kaydederek, şöyle konuştu:
"Başta kalp cerrahı Prof. Dr. Haşim Üstünsoy'a ve ekibine teşekkür ediyorum. Tabi operasyona anestezi ve kardiyoloji servisinin öğretim görevlilerinin önemli destekleri oldu. Yani bu işte emeği geçen tüm hastane personellerine teşekkür ediyorum."
Prof. Dr. Coşkun, dünyada ne yapılıyorsa bunların Gaziantep'te yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.
Kalp Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Üstünsoy ise, üniversitelerinin tıp anlamında şehre ve bölgeye önemli katkılar sağladığını vurgulayarak, şunları aktardı:
"Kalbi tamamen yerinden çıkardığımız ve kalbin sağ ve soluna olmak üzere kalbin yerine makine olarak yerleştirdiğimiz bu pompalarla, insanların tekrar yaşama tutunmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu vesileyle üniversitemizde 2 ay önce ilk total yapay kalp ameliyatını gerçekleştirdik ve hastamız bugün sağlığına kavuştu. Aynı vakanın ikincisini de hastamız Veysel Demir ile yaptık. O hastamızın da kalbi tamamen iflas etmiş bir durumdaydı ve geçici yapay bir kalple destekleme durumunda değildik. Çünkü kalp kası tamamen tükenmişti. O kalbi yerinden çıkararak bu cihazı yerleştirdik. Onun da durumu şu anda iyi görünüyor ve önümüzdeki günlerde sağlık durumu ile ilgili taburcu olacağı zaman açıklama yapacağız. Taburcu olma aşamasına geldiğinde onu da bu şekilde bir sırt çantasıyla evine göndermeyi hedefliyoruz. Ve uygun kalp çıktığında bu total yapay kalpleri yerinden çıkararak kalp nakline götürmeyi hedefliyoruz. Zaten bizim birinci hedefimiz, bu hastalarımızı uygun organ bulunana kadar bu şekilde hayatta tutabilmek."
Dünya genelinde bine yakın olan bu tür ameliyatların Türkiye'de 7 ile sınırlı olduğunu anlatan Prof. Dr. Üstünsoy, "Bölgemizde bu operasyon ilk kez yapılmıştır. Bu ameliyat sadece İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve ilimizde yapılmıştır. Biz şu anda ikinci ameliyatı yaptığımız için yüzde oranımız diğer birkaç ilin önüne geçmektedir. Bu tür ameliyatlarda yaşama oranı yüzde 50, şu anda iki hastamızda hayatta ve buradalar. Böylelikle bizim başarımız yüzde 100 durumunda" şeklinde konuştu.
Her şeyden önce insanı hayatta tutmaya çalıştıklarını dile getiren Üstünsoy, sözlerine şöyle devam etti:
"İbrahim Özkan Bey çok ünlü bir udi... Kendi besteleri olan ve Kazancı Bedih ve Alişan'a beste vermiş bir insan. Yani sadece nefes alan bir canlıyı değil bir takım sosyal değerleri de ayakta tutuyoruz. Onun felsefesini, kendisinde biriktirdiği kültürü ve yetenekleri gibi manevi katkıları ayakta tutuyoruz. Ve bunun gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyoruz. Peki neden bu cihazlarla insanları hayatta tutmaya çalışıyoruz? Çünkü şu anda yeteri kadar organ bağışı yapılmıyor. Organ bağışını sürekli akılda tutmak ve insanlara hatırlatmamız gerekiyor. İnsanlarımızı bu konuda duyarlı hale getirmemiz gerekiyor. Yapılacak bir organ bağışı ile bu arkadaşlarımız daha rahat bir hayat yaşayabilecek. Şu anda, yapılacak organ bağışına kadar bu cihazlar hastalarımızı hayatta tutacaktır."
Prof. Dr. Üstünsoy ayrıca, yapılan ameliyatta devletin bütün masrafları karşıladığını da sözlerine ekledi.
Basın toplantısına, ameliyata katılan Prof. Dr. Alptekin Yasim ve Doç. Dr. Levent Şahin de katıldı.
(HD-MO-SO-Y)

12.02.2013 16:30:46 TSI

Editör: Wan Haber