Yakutiye Belediyesi Meslek Edinme ve Beceri Kursları öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte Belediye Başkanı Ali Korkut'u ziyaret ederek kadife kumaşla kaplı, bakır zarflı porselen fincan, üzerinde püskül yerleştirilmiş dekoratif kahve fincanı hediye ettiler.
Günümüzde yaygın olmamakla birlikte geçmişte önemli bir yer tutar kahve kültürü. Nezaketi, inceliği ve zarafeti ikram edilen kahvenin fincanından ve fincan kabından görmek mümkündür. Günümüzde hızlı yaşamın sonucu birçok gelenek, kahve içme ve kahvenin sunumu gibi kaybolup gitmiş. Bu kültürü turistik amaçlı da olsa canlandırmak için çaba harcayan Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut'a Yakutiye Belediyesi Meslek Edinme ve Beceri Kurslarından sürpriz yapıldı. Makine ve El Nakışı hocası Ayşe Daş, kursiyerler Fatma Kadı, Halegül Dürüst, Hutem Laloğlu, kahve fincanının içine yerleştirildiği silikon süngerin üzerine kadife kumaşla kaplanmış bakır zarflı porselen fincan, bakır kapak ve üzerine yerleştirilmiş püskülüyle dekoratif geleneksel kahve fincan seti hediye ettiler. Kurs hocası Ayşe Daş ve kursiyer hanımlar, Ali Korkut'a ev hanımlarına verdikleri destekten dolayı teşekkür etmek amacıyla böyle bir çalışma yaptıklarını söylediler.
KORKUT, 'ARADIĞIM ŞEY BU'
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, kahve içmek için böylesine ince bir kültüre sahip olan şehirde geleneksel üretimlerin yeniden canlandırılması gerektiğini söyledi. Korkut, "İşte benim aradığım şey bu. Geleneksel üretim tarzlarımızı canlandırmalıyız. Onları yaşatmayı başarabilir miyiz? Bilemiyorum. Ancak geleneksel üretimleri yaygınlaştırarak, stilize ederek şehir ekonomisine çok şey katabiliriz. Bu fincan ve fincanın sunum kaidesi bir kültürü, geçmişi ifade ediyor. Burada incelik, nezaket, var. Muhteşem bir kültüre sahibiz. Biz bunu el birliğiyle yaşatabilmenin yollarını bulmalıyız" şeklinde konuştu.
Kahvenin içimi ve sunumuyla bir dizi ritüel içerdiği biliniyor. Misafire ve ona gösterilen ihtimam, önem fincana yansıyabiliyor. Ali Korkut, Üç Kümbetler Cazibe Merkezi Projesi kapsamında geleneksel el sanatların yeniden yaşatılması için bir dizi projeler gerçekleştirileceğini de belirtti.
(ERZ-AT-Y)

04.01.2013 16:08:53 TSI

Editör: Wan Haber