İlhan Siyahtaş

Uyuşturucuya karşı mücadele verdiklerini bu çabalarının desteklenmesi gerekirken aleyhlerinde dava açıldığını ileri süren Mazlumder Van Şube Başkanı Yakup Aslan, bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi.

Hakkında başlatılan soruşturma ile ilgili basın açıklaması yapan Mazlumder Van Şube Başkanı Aslan açıklamasında herkesin bildiği gibi, ‘dolaylı olarak insan hakkını ihlal eden’ uyuşturucu belası insan neslinin imha olması için uzun tarihlerden beridir bir tehlike olarak varlığını sürdürüyor dedi.

 Uyuşturucunun dünya genelinde 320 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğu düşünüldüğünde, bu tehlikenin ne kadar çok boyutlu olduğu daha iyi anlaşılır. Uyuşturucu baronlarının geleceğimiz olan gençliğimizin kanından beslenerek zenginleştiği bir perspektifte, daha fazla kazanmak hırsı, Van’ı da bu pazara dahil etmiş ve bunun neticesinde gençlerimiz daha küçük yaştan itibaren bu zehir tuzağına çekilmiştir diyen Yakup Aslan, “ Mazlumder olarak bu tehlikeyi görmüş, yetkililerin etkin bir mücadele içerisinde olması için kamuoyunu duyarlılığa davet etmeyi uygun görmüştük. Demeçlerimize, tehlikenin hassasiyetine dikkat çekiyor “Ailelerin çocuklarını ateşten korur gibi, uyuşturucu illetinden koruması gerektiğini, yarınımız olan gençlerimizin de bu anlamda dikkatli olması ve hayatlarını karartmaması gerektiğini” vurguluyorduk. İnsan Hakları Kuruluşu olarak, toplumsal duyarlılık oluşturmak ve bu sahada görevlerini yapmaları gereken birimleri de uyarmak maksadıyla yaptığımız açıklamalarımızda olaydan rahatsız olan belli bir azınlığın dışında halkın geniş kesimlerinin bize destek vermesi, durduğumuz yerin meşruluğunu göstermesi açısından önemlidir. Bu açıklamalarımızdan sadece uyuşturucu baronları ve onların rahat hareket etmeleri karşısında sorumluluklarını yerine getirmeyenler rahatsız olurlar” dedi.

 “Herkes görevini yapsın!” çağrımız yerini bulmamış, kendisini öteki gören yetkililer toplumun sorunları karşısında yaptığımız çağrıya, yargı yoluyla baskı oluşturarak bizi susturmaya çalışmışlardır diyen Aslan, “ İnsan Hakları Örgütü hiçbir baskı, engelleme, taciz veya müdahaleyle karşılaşmadan her türlü toplumsal atraksiyonlarını yerine getirebilmeli, kabul görmüş sivil toplum kuruluşu ahlak kurallarına, görevlerine, standartlarına uygun faaliyette bulunduklarında görevlerini yapmadıkları noktasında toplumsal bir algıyı inşa eden kurumların kovuşturma ve yargı tehdidiyle susturulmaya çalışılmalıdırlar. İnsan Hakları Örgütlerini yargıyla etkisiz kılmaya çalışmak ulusal mevzuata aykırı olmakla birlikte, uluslararası sözleşmelere de aykırıdır. İnsan Hakları Örgütlerinin çalışmalarını özgürce, her türlü etki ve baskıdan uzak olarak yapılabilmesi, bizzat topluma sözcülük yapmanın ve hak arama özgürlüğünün kendisi için vazgeçilmez değerdedir. Temel insan hak ve özgürlüklerini ihlal anlamına gelen uyuşturucu ve benzeri toplumsal sorunlarıyla mücadele etmek ve gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmak İnsan Hakları Örgütlerinin hak ve görevinin en doğal sonucudur ve bu nedenle hukuka aykırılıktan söz edilmesi de mümkün ve doğru değildir. İlgili kurumların uyuşturucu konusunda yaptığımız çalışmaları, yargı baskısı dolayısıyla cezalandırmaları ve engellemelerini hiçbir akli ve insani gerekçeyle izah edebilmek mümkün değildir ve fakat akli ve insani olmayan gerekçelerle izah edebilmek elbette ki mümkündür” diye konuştu.

 Mazlumder Van Şube Başkanı Yakup Aslan açıklamasının sonunda, “Uyuşturucu konusunda yaptığımız çalışmaları yargı baskısı yoluyla engellemek ve cezalandırmak, uyuşturucu karşısında toplumu savunmak zorunda olan kurumların fiili olmamalıdır ve ne yazık ki gerçeklik aksi yöndedir. İçinde yaşadığımız toplumu, tüm dünya tarafından onaylanmış olan bir tehdide karşı uyarıyoruz ve bu uyarının sonucunda söz konusu tehditle mücadele etmesi gereken kurumların yargı aracılığıyla gerçekleştirdiği bir cezalandırma ve yıldırma ile karşılaşıyoruz. Aleyhimizde dava açan ve giderek bizleri yıldırmak istediklerini düşünmeye başladığımız kurumlar, bu yönelimleri dolayısıyla oluşturdukları toplumsal algıyı herhalde görebiliyorlardır. Eğer bu algıyı görebiliyor ve hala söz konusu yönelimlerinin meşru olduğunu düşünüyor iseler, söz konusu algının doğruluğunu da kabul ediyorlar demektir. Mazlumder Van Şubesi olarak bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizin ve halkımızın yanında olacağımızın bilinmesini isteriz” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber