Çocuk yaşta evliliklerle mücadele kapsamında yürüttükleri projeye en son kuaförleri de dahil eden YAKA-KOOP, Edremit Belediyesi’ne tepki gösterdi.

Van’daki tüm kuaförlerle çalışmaya başladıkların ve her alanda bu evliliklerin önüne geçmek için canla başla çalıştıklarını ifade eden YAKA-KOOP Aktivisti Gülmay Gümüşhan, 3 yıllık emeklerinin bir şekilde kenara atılarak kendi çalışmalarıymış gibi gösterilmesinin etik olmadığını belirtti.

Bu gibi konularda Edremit Belediyesi’nden beklenenin kendilerine danışarak birlikte hareket etmeleri ve birlikte çalışmalarının daha doğru olacağını anlatan Gümüşhan, “YAKA-KOOP olarak bizim bu alanda yapmış olduğumuz çalışmalar 3 yıllık emeğin ve çalışmanın ürünüdür. Yapmış olduğumuz projeler yerel başta olmak üzere ulusal medyada büyük yankı uyandırdı. Çocuk yaşta evliliklerle mücadele için bu kapsama kuaförleri de dahil ettik. Yaptığımız çalışmaların ses getirmesi üzerine Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi, Hakkari’de bulunan sivil inisiyatifler, Ankara Halk Evleri ve birçok farklı illerdeki kadın örgütleri bizleri arayarak bu çalışmayı kendi yerellerinde de uygulamak istediler. Bu anlamda bizlerden çalışmalarımızı ortak yürütmemizi, birlikte planlama yapmak istediklerini vurguladılar. Bizimde buradaki amacımız erken evliliklerin önüne geçme projemizi Türkiye geneline yaymaktı. Bundan da adım adım ilerlemekteyiz. Hedefimizin amacına ulaştığını düşünürken, Edremit Belediyesi Meclisi’nin bizlerin emeklerini görmezden gelerek, ilçe sınırları içerisindeki kuaförlere çocuk yaşta evliliklerle ilgili davetiye gönderdi. Bizimle birlikte hareket etmemelerinin yanı sıra, 3 yıllık emeklerimizi hiçe sayarak bunu kendi kampanyaları gibi lanse etmeleri bizleri son derece üzmüştür. Yerelde birlikte hareket ederek kampanyayı daha da büyüteceğimiz yerde bu şekilde davranmaları etik olmadığı kadar doğru bir yaklaşım değil. Aynı hassasiyeti kendi yerelimizde bulamama ve ortaklaştıramama bir yana, Edremit Belediyesi Meclisi’ni ya bu çalışmayı bizim boyutumuzla yürütmeleri ya da bu şekilde sahiplenmekten vazgeçmeleri konusunda hassas davranmaya davet ediyoruz. Böylesi çalışmalar ancak el ele vererek, emekleri görerek büyüteceğimiz inancımızın karşıdan da aynı şekilde algılanması ve bu hususun hemen düzeltilmesi ve gereğinin yapılması konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi. İHA

Editör: Wan Haber