Eğitim Bir-Sen Şube Kadınlar Komisyonu Başkanı Arzu Duran, başörtüsünün Anayasa'da korunan bir hak olmasına rağmen, yönetmelikler sok sayıldığını belirterek, "Devlet, kadının başını kapatarak TBMM'de görev almasını yasaklayarak kadına şiddet uyguluyor" dedi.
İnönü Parkı'nda toplanan çoğunluğunu kadınların oluşturduğu Eğitim Bir-Sen üyeleri, başörtülü kadınların çalışma hayatının dışına itildiğini savunarak, kamu başta olmak üzere her alanda başörtüsü yasağının kalkmasını istedi. Erkeklerin de destek verdiği grup, şiddetli yağmura rağmen eylemi yarıda kesmedi.
Burada grup adına konuşan Eğitim Bir-Sen Adana Şube Kadınlar Komisyonu Başkanı Arzu Duran, "Devlet, şiddet gören kadını koruyor. Ancak aynı devlet, kadının başını kapatarak TBMM'ye gelmesini, kamu hizmetinde görev almasını yasaklayarak bizzat kendisi kadına şiddet uyguluyor" diye konuştu.
Kamuda başörtüsüyle çalışmanın yasak olduğunu hatırlatan Duran, bu uygulamanın bir 'had bildirme' olduğunu savundu. Duran, "Küresel aktör iddiasındaki iktidar bunu ne bize ne dünyaya ne de kendilerine izah edemez. Mevcut iktidar bu ayıptan kurtulmalı, toplum mühendisliği olan kadınları inançlarını yaşama konusunda sınırlamaktan vazgeçmelidir. Anayasa'da bulunmaya bir yasak, iç tüzük, yönetmelik hatta genelge gibi Anayasa'ya uygun olması gereken düzenlemelerle var ediliyor. Anayasa'da korunan bir hak, yönetmeliklerle yok sayılıyor" şeklinde konuştu.
Duran, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Milli Eğitim Bakanlığı yeni yayımladığı öğrencilerin kılık kıyafet yönetmeliğinde başörtüsü sadece imam hatiplerle ve Kuran-ı Kerim dersi ile sınırlamıştır. Biz yasaklar kalksın derken yasağı meşrulaştıran bu yaklaşımı da asla kabul etmiyoruz. Bakanlık bu defoyu tez elden ortadan kaldırmalı, ders merkezli hak kullanımı ayıbından bir an önce kurtulmuştur. Buradan sesleniyoruz, iktidarıyla muhalefetiyle, sivil toplumuyla, kadınıyla, erkeğiyle hep birlikte el ele, omu omuza bu çağ dışı yasağı kaldırmalıyız".
(SZP-ÖK-Y)

10.12.2012 15:25:51 TSI

Editör: Wan Haber