Bursa'nın İnegöl ilçesinde meydana gelen kış yağışları sebebiyle çiftçiler yeterince ihracat yapamadı. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, üretime yağışların engel olduğunu söyleyerek, ihracatta daralmaların yaşandığını ileri sürdü.
Tespitlere göre bugün tarım sektörünün bütün alanlarında ve kollarında üreticisinden eğiticisine, çiftçisinden mühendisine, tüccarından tüketicisine kadar meşgul olanların hemen hepsinde çok ciddi bir moral düşüşü ve motivasyon noksanlığı söz konusunun olduğunu ileri süren Çelik, "Sezonun ilk ürünü kiraz, aşırı yağmurlar sebebi ile toplam üründen yüzde 70'e yakın kayıp vermiştir. Çilek üreticileri de yağmur sebebiyle ürünlerinde kayıplar yaşamıştır. Gerek dağ çileği, gerekse Kurşunlu köyümüzde de uygulandığı gibi plastik örtü üzerinde yetiştirilen çilek, beklentileri karşılamamıştır. Patateste ise, bu yıl toplam ürün miktarında düşüklük yaşandı ve üretici maddi olarak emeğinin karşılığını alamadı. Buğday yıllardır olduğu gibi bu yılda üreticimizi hayal kırıklığına uğratıyor, maddi anlamda çiftçimizin emeğini karşılamıyor. Karnabahar ve beyaz lahana birim alanda verim çok yüksek olmasına rağmen ancak pazarda satış fiyatı beklenenin altındaydı. Şartlar pancar üreticilerini kendiliğinden üretimden çekilmeye zorlamıştır. Pancar sadece besiciler tarafından küspesi kullanılmak üzere üretilmektedir. Elma, armut, şeftali gibi meyvelerimizde arz talep ve fiyat dengesi orta seviyede ilerlemiştir. Ayçiçeği sezona güzel giriş yaptı fakat ilerleyen dönemlerde ülkenin diğer bölgelerinde üretilen ayçiçeklerinin de pazara girmesi sebebi ile satışta düşüş yaşanmıştır. Kısacası ayçiçeğinde pazara erken girenler kazanmıştır" diye konuştu.

SİGORTA ŞİRKETLERİNE SİTEM
Yaşanılan doğal afetlerin sonucunda, sigorta şirketlerinin gerekli sorumluluklarını yerine getirmeyerek, çiftçiyi mağdur bıraktıklarının altını çizen Çelik, "Bu mağduriyeti Sayın Milletvekilimiz Hüseyin Şahin çalışmaları ile bir nebze de olsa dindirmiştir. Çiftçimizin Tarım Kredi Kooperatifleri'ndeki ve Ziraat Bankası'ndaki borçlarının ertelenmesini sağlamıştır. 2012 yılında yayımlanan 'Hal Yasası Yönetmeliği' de çiftçilerimizi mağdur etmiştir. Çiftçilerimizi sistem şifresi almak için Gümrük Bakanlığı'na yönlendirmiş fakat alınan şifreleri kullanacak bir altyapı oluşturulmamıştır ve hala konu netleştirilmemiştir. Girdi maliyetlerinin yüksek olması üretime girmeyi zorlaştırırken, desteklemelerin de geç ödenmesi işimizi zorlaştırıyor" şeklinde konuştu.
(SB)

31.01.2013 11:26:47 TSI

Editör: Wan Haber