Aydın'da yağ fiyatların düşüklüğü nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan zeytin üreticisi, maliyeti karşılamadığı gerekçesi ile toplamadığı zeytinleri yağ fiyatları yükselince yeniden toplamaya başladı.
Bilindiği gibi yaklaşık 5 yıl önce 5.2 TL'den işlem gören zeytinyağı bu yıl 3.8 TL'ye düşünce üreticiler topladıkları zeytinden çıkan yağın satışından kazandıkları paranın toplayıcı ücretini karşılamadığı için dip zeytinlerini toplamayı bırakmıştı.
Zeytinyağı fiyatlarının 6-7 TL civarında olması gerektiğini, şu anda 9 yıl öncesinin fiyatına ancak ulaştığını belirten Aydın Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, çiftçilerin dip zeytini ile baş zeytinini kesinlikle karıştırmamasını tavsiye etti. Dip zeytini ile baş zeytinin karıştırılması halinde yağın kalitesinde bozulma olduğunu tüm çiftçilerin bildiğini hatırlatan Sarıoğlu, "Bu yıl yaşanan kurt sorunu ve aşırı yağışlar nedeniyle zeytinlerde dökülme olayı fazla oldu. Yağışlarla birlikte dökülen zeytinlerde toprakla temas fazla oldu. Bu nedenle dip zeytini ile baş zeytini kesinlikle karıştırılmadan değerlendirilmeli, çiftçilerimiz bu hususu dikkat etsin" diye konuştu.
"İSPANYA'DAKİ REKOLTE DÜŞÜKLÜĞÜ TÜRK ÜRETİCİSİNİ SEVİNDİRDİ"
Fiyatların İspanya'daki rekolte düşüklüğü dolayısıyla yükseldiğini ve henüz olması gereken rakamda olmasa da zeytinyağı fiyatlarının yükselmesinin çiftçiyi sevindirdiğini belirten Aydın Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, "Şu anda zeytinyağı fiyatları 5 TL'ye yaklaştı. Ancak bu fiyat henüz daha olması gereken fiyatın çok daha altında. Şu anda zeytinyağı fiyatlarının 6-7 TL olması gerek. Yaklaşık 9 yıldır fiyatlarda bir artış olmadığı gibi girdi fiyatlarında yüzde 200 ile 300 arasında yükselme oldu. Temennimiz her üründe olduğu gibi yıllardır mağdur olan zeytin üreticisinin de yüzünün gülmesidir" diye konuştu.
(İK)

15.02.2013 12:48:21 TSI

Editör: Wan Haber