CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hülya Güven, yabancılara gayrimenkul satışıyla ilgili bilgi edinme birimine başvuran vatandaşlara listenin 'gizli' olduğu gerekçesiyle yanıt verilmediğini, ancak aynı bilgilerin basında yer aldığını söyledi.
CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hülya Güven, yabancılara gayrimenkul satışı ile ilgili bilgi edinme birimine başvuran vatandaşlara listenin 'gizli' olduğu gerekçesiyle verilmeme nedenini öğrenmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yönelttiği soru önergesine, 2 Kasım 2012'de verilen cevap verildiğini anlattı. Güven, verilen cevapta, "Bakanlar Kurulu; uluslararası ikili ilişkiler ve ülke menfaatlerinin gereklerine uygun olarak, 2644 sayılı Tapu Kanunu'nun 35'inci maddesi uyarınca, yabancıların ülkemizden taşınmaz edinimine yönelik kararı ve buna ekli olan edinimine izin verilen ülkelere ilişkin listeyi "gizli" ibaresiyle çıkarmıştır' denildiğini belirtti. Ancak, 27 Temmuz 2012 tarihinde basında çıkan haberlerde, Bakanlıkça 'gizli' ibaresiyle çıkarıldığı belirtilen listenin tamamının yayınlandığına dikkat çeken Güven, bunun gerekçesini Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a sordu.
Soru önergesinde, gizli denilen bilgilerin nasıl basına verildiği ve listenin doğru olup olmadığının cevaplanmasını isteyen Güven'e gelen yanıtta ise, soru önergesinde belirtilen ülkelerin Bakanlar Kurulu'nca belirtilen ülkelerin yer aldığı liste ile aynı olmadığı ve listenin gizli olduğu bildirildi.
CHP'li Güven, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın tanıdığı dünyada 195 bağımsız ülke bulunduğunu, basında çıkan listedeki ülke sayısının 181 olduğunu belirterek, listedeki ülke sayısındaki farkın yalnızca 14 ülke olduğuna dikkat çekti. Milletvekili Güven, soru önergesinde şu soruları yöneltti: "27 Temmuz 2012'de çeşitli gazetelerde çıkan haberlerde listede olduğu gibi Suriye, Ermenistan, Kuzey Kore ve Nijerya'nın izin verilen 181 ülke arasında yer almadığı belirtilmiştir. Bu liste doğru mudur? Listenin yayınlanmış olduğundan bilginiz var mıdır? Basına verilen listede kimlerin imzası vardır? Liste Bakanlığınızca medyaya verildiyse neden ve niçin verilmiştir? Basına verildiği halde, başvuran vatandaşlara neden 'gizli' gerekçesiyle bilgi verilmemektedir? Bakanlığınızda 'gizli' ibareli bilgiler basına geçilmesi için midir? 'Gizli' ibareli bilgiler Bakanlığınız dışına verilmiyorsa ne gibi önlemler alınmaktadır? Listenin yayınlanmaması için Bakanlığınızca ne gibi önlemler alınmıştır?"

ÜLKEMİZ KİMLERE SATILIYOR
İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hülya Güven, "Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın verdiği 11 Aralık 2012 tarihli yanıtın da, 2 Kasım 2012 tarihinde verilen yanıtla aynı olduğunu, yani listenin gizli olduğunun, basında çıkan haberlerin de doğru olmadığı belirtildi. 'Liste yanlıştır' deniliyor. Ancak gizlidir diyerek gerçek liste verilmiyor, herhalde ülkemizin kimlere satılacağı bilinsin istenmiyor, basın da doğru bilgi vermemekle suçlanıyor" dedi.
"AKP hükümetinin tek bir gerçeği var, o da topraklarımızın yabancılara mütekabiliyet aranmadan satılması" diyen Güven, şunları söyledi: "MHP Milletvekili tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a, yasanın yürürlüğe girdiği 3.5.2012 tarihi itibari ile ne kadar ve hangi büyüklüklerde taşınmaz satışı yapıldığı sorusuna verilen cevapta, bu güne kadar satın alan ülkelerin isimleri ile aldıkları taşınmazların isimleri ve miktarlarının verildiğini görüyoruz. Üstelik 27.07.2012 de çeşitli gazetelerde çıkan haberlerde, Türkiye'den mülk edinme hakkı olmayan ülkeler arasında sayılan Ermenistan, Kuzey Kore ve Nijerya'nın da mülk edindiklerini görüyoruz. Yine, Bakanlık bilgileri ne kadar saklarsa saklasın gerçeklerin ortaya çıktığını ve yurttaşların önüne serildiğini görüyoruz. AKP hükümetinin tek bir gerçeği var o da topraklarımızın yabancılara mütekabiliyet aranmadan satılmasıdır. Bu satışı yaparken de yurttaşlarımızdan saklamaya çalışılmasıdır."
(HÇ-ERG-HO-Y)

25.01.2013 09:27:40 TSI

Editör: Wan Haber