Sağlık sorunları, kaza, ölüm vb. gibi, hayatın her alanında yaşanabilecek olumsuzluklar insanları zor durumlarda bırakabilir. Böyle zamanlarda insanlar hiç olmadıkları kadar finans desteğine ihtiyaç duyarlar. İşte bu gibi zorlu dönemlerde, bu sorunları daha kolay atlatabilmek adına oluşturulan sağlık sigorta sözleşmeleri karşımıza çıkar.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI NEDİR?

Genel sağlık sigortası; Düzenli ve küçük bedeller ödenerek sağlanan ve bu anlaşmaya dahil olan kişilerin bir araya getirdikleri sigorta fonlarından oluşur. Oluşturulan bu fonlar, olumsuz durumlarda daha büyük kayıpların ve imkansızlıkların önüne geçilmesinde etkili olur.

gss.JPG

YABANCI ÜLKE VATANDAŞLARI GENEL SAĞLIK SİGORTASINDAN FAYDALANABİLİR Mİ?

İnsanlar kendi ülkeleri dışında yaşadıkları dönemlerde de bu fondan faydalanmak istemektedirler. Peki, Türkiye'de yaşamakta olan yabancı uyruklu kişiler buradaki genel sağlık sigortasından faydalanabilirler mi? Cevabımız evet. Ancak tabi ki bu sigortadan faydalanmanın bazı şartları mevcuttur.

YABANCILARIN SAĞLIK SİGORTASINDAN FAYDALANMAK İÇİN YAPMASI GEREKENLER;

Yabancıların genel sağlık sigortasından faydalanabilmeleri için öncelikli şart; Türkiye sınırları içerisinde oturma izni almış olmalarıdır. Türkiye'de Genel sağlık sigortasından faydalanmak isteyen kişinin, kendi ülkesindeki mevzuat kapsamında bir sigortaya bağlı olmaması ve kendi ülkesindeki bir sigorta mevzuatından yararlanma hakkının bulunmaması gerekmektedir. Yukarıdaki şartları taşıyan kişi, adresinin bulunduğu bölgeye en yakın olan Sosyal Güvenlik il merkezine müracaatta bulunmalıdır.

gss-001.JPG

GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

 -İkametgah (Türkiye sınırları içerisinde)

 -İlgili ülkenin Sigorta kurumundan ya da çalışma ataşeliğinden alınmış olan sosyal sigorta durumunu gösterir belgenin aslı ya da fotokopisi

 -Taahhütname formu

 Genel sağlık sigortası kapsamına alınan söz konusu kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişi ya da kişiler de bu kapsama alınmakla birlikte, Sigortanın başladığı tarihten önce var olan kronik hastalıkların dışındaki hastalıkların bakım ve tedavisi, kişinin dahil olduğu bu sağlık sigortası kapsamına girmektedir. (Kaynak: Van Haber)

Editör: Wan Haber