2014-2015 eğitim öğretim döneminde YYÜ’yü tercih eden yabancı öğrenciler kayıt yaptırmak için kente geldi. Kayıt yapacak olan yabancı öğrenciler için bir ekip oluşturulurken, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da öğrencilerle bir araya geldi. Burada konuşan Battal, kayıt esnasında öğrencilere bilgi vererek, işlemleriyle ilgilenmek üzere Prof Dr. Musa Türker’in başkanlığında bir birim kurduklarını söyledi. Battal, “Burada 10 farklı ülkeden yaklaşık 450 öğrencimiz var. İnşallah bundan sonraki süreçte arkadaşlarımızla uzun bir süreyi beraber geçireceğiz. Bu sürede her türlü sorunlarıyla ilgilenecek bir birim oluşturduk. Yurt dışından gelen öğrencilerin sorunlarıyla ilgilenecek bir birim” dedi.

Doç. Dr. Eray Çelik ise, Rektör Battal’ın 2023 akademi vizyonunda üniversitenin belirledikleri bir strateji olduğunu belirterek, “Temel hedefimiz YYÜ’yü ilk 10 üniversite içerisine sokabilmektir. Rektörümüzün bize verdiği destek ölçeğinde yaklaşık 8 aydır dünya ölçeğinde web üzerinde bir çalışma yürütüyoruz. Van’da okumak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler için çok etkin bir tanıtım kampanyası yürütüyoruz. Bu kampanya çerçevesinde gerek burada 24 saat destek, gerek ilgili ülkelerde eğitim danışmanları şirketleri ile ilişkiler kurarak, öğrencilerin üniversitemize daha kolay ulaşmasını sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

İngiltere’den gelen arkeoloji bölümü öğrencisi Ash Barlow ve felsefe bölüm öğrencisi Kelly Marie Power de, Van’ı ve YYÜ’yü çok beğendiklerini ve kısa sürede hem Türkçe hem Kürtçe bazı kelimler öğrendiklerini belirttiler. Ash, ülkesinde Yunan ve Roma dönemleriyle ilgili araştırmalar yaptığını, ancak Urartular için bir imkan olmadığından Van’ı tercih ettiğini kaydetti.

Kuzey Irak’ın Hevler şehrinden gelen ilahiyat fakültesi öğrencisi Kamaran Kurdi ile İran’dan gelen Hasan Taravati de, Van’da oldukları için mutlu olduklarını belirttiler.

Editör: Wan Haber